ИЗДВОЈЕНОНовости

ОДЛИКОВАЊА ЗА СЕДАМ ПОГИНУЛИХ ДЕРВЕНЋАНА

Породице 12 погинулих бораца из Дервенте, Брода и Прњавора примиле су данас у Центру за културу одликовања којим је њихове најмилије постхумно одликовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Медаље заслуга за народ додијељене су Поводом крсне славе Војске РС Видовдана и Дана несталих и погинулих РС 15. септембра, и то за укупно 130 бораца из читаве Српске.

Одликовање за свог оца Недељка Велимира, који је као борац Осињске бригаде погинуо 8. јуна 1992. године, данас примила његова кћерка Наташа.

– Поносна сам на свог оца и какав је човјек био. Рекао је да ће живот окончати насмијан, да ће пркосити смрти и непријатељима и заиста је тако и погинуо. Вољела бих да је лично могао да добије признање, а не да ми то на овај начин радимо, али је ово ипак нешто што цијеним – казала је Велимирова.

Одликовања је породицима погинулих бораца уручио изасланик предсједнице РС и директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић са начелником општине Милорадом Симићем.

– Тешко је говорити да је ово свечарски дан, али у одређеној мјери јесте, јер је прилика да споменемо погинуле. Људима који су данас преузели признања не можемо вратити оно што су изгубили, али је велика ствар да нису заборављени. Ми им се најбоље можемо одужити тако да добро радимо и да не покваримо оно што су они створили – рекао је Симић додајући да му је част што су одликовања уручена у Дервенти.

Којић је подсјетио да је од 2012. године до данас указима предсједника РС одликовано укупно 1.870 страдалих, те додао да ће та пракса бити настављена и да ће сви погинули борци бити одликовани.

– Ми морамо да укажемо част и поштовање, не само према погинулим борцима који су нам дали слободу, већ и према њиховим породицама. Нису хероји само борци него и њихове породице које живе овдје. За све оне који кажу да смо ми агресори, постављамо питање да ли је мајка која је изгубила своје дијете злочинац. Ако их они не поштују, ми их поштујемо и управо овим чином, постумним одликовањем, то и чинимо – рекао је Којић подсјетивши да је у Одбрамбено-отаџбинском рату живот изгубило 34.286 бораца Војске РС и цивила бранећи Републику Српску и српски народ.

Указ о одликовањима предсједник РС доноси на иницијативу Борачке организације РС и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, а предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић изразио је задовољство што ће сви који су поднијели највећу жртву и изгубили живот бранећи слободу српског народа бити одликовани.

– Медаљом заслуга за народ до сада је, рачунајући седам које су данас уручене, одликовано укупно 226 погинулих бораца из Дервенте, а преостало је 186 оних који треба да буду постхумно одликовани  рекао је Вујичић додајући да је признања раније добило 47 живих бораца, те да се та одликовања више не додјељују.

Одликовани Дервенћани

Зоран (Аница) Милојевић

Миленко (Недељко) Милошевић

Душко (Здравко) Косијер

Драган (Марко) Маркуљевић

Обрен (Михајло) Ристић

Недељко (Гојко) Велимир

Боро (Стево) Марковић

 

Related posts

Малишани се одлично снашли у свијету музике

admin

Народни збор вратио сат на зачетке Вашара

admin

Мјештани и даље могу
подржати асфалтирање пута

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još