Новости

До сада 1.400 захтјева
бораца за додатак

Захтјев за мјесечни борачки додатак Одсјеку за борачко – инвалидску заштиту  Градске управе до сада је поднијело око 1.400 бораца из Дервенте, а исплата би, према најавама из Владе РС, требало да почне већ од октобра.

Право на ово мјесечно примање имају сви категорисани борци Војске Републике Српске, без обзира на године живота и категорију којој припадају, а захтјеве од средине септембра примају општинске, односно градске службе за борачко – инвалидска питања. Уз попуњен захтјев потребно је доставити копију личне карте и број текућег рачуна.

Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић каже да се захтјеви прикупљају на основу инструкције Министарства рада и борачко – инвалидске заштите, којом је омогућено да сви борци без обзира на године и категорију остваре право на додатак.

– Сви борци који су до сада били, на примјер, шеста или седма категорија и нису били обухваћени мјесечним борачким додатком, сада имају право на то, као и сви борци млађи од 60 година. Такође, сви они који су до сада имали мјесечно примање као незапослени борци и млађи од 60 година морају поново поднијети захтјев, и то је једно од честих питања које добијамо. Тој категорији припада око 300 бораца – појаснио је Микеревић додајући да не постоји рок за предају захтјева.

– До сада смо примили 1.400 захтјева и очекујемо да ће их бити више од 2.000. Оно што је новост јесте да имамо велики број захтјева бораца који до сада нису категорисани, односно први пут подносе захтјев. У овом случају најприје ће бити утврђена категорија којој припадају, а потом ће стећи право да поднесу захтјев за додатак – рекао је Микеревић.

Интересовање бораца за ово примање је велико, напомиње Микеревић, а у Одсјеку за борачко – инвалидску заштиту настоје да буду на услузи и ријеше све недоумице које борци имају.

– Влада велико интересовање за овај вид помоћи и мислим да је ово најмасовнија мјера Владе Српске за подршку борачким категоријама, којом ће бити обухваћено нешто више од 2.500 бораца из Дервенте – додао је Микеревић.

Процјена Министарства рада и борачко – инвалидске заштите је да би јединствени мјесечни додатак требало да добије око 190.000 бивших бораца, а за ове намјене Влада ће обезбиједити 150 милиона КМ.

Обрачун

Министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Данијел Егић изјавио је раније да је већ од 1. октобра могуће остварити право на јединствени борачки додатак уколико је поднесен захтјев.

– Приликом обрачуна узимаће се у обзир број мјесеци проведених у зони борбених дејстава и множити са 2,2, односно три КМ. Они који, рецимо, сада поднесу захтјев, већ од 1. октобра, па до краја ове године, оствариће право на мјесечни борачки додатак по коефицијенту 2,2, а након тога по три марке – појаснио је Егић.

Related posts

Извјештаји јавних установа и предузећа без подршке већине

admin

Светосавље свјетлост која
и у 21. вијеку освјетљава стазе знања, љубави и мира

Derventski List

Вода стиже до 50 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još