ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Здравствене картице преузело више од 1.250 Дервенћана

Електронске здравствене картице, које ће замијенити досадашње здравствене књижице, израђене су за 17.500 осигураника регистрованих у тимове породичне медицине у Дому здравља Дервента, а своје картице до сада је преузело 1.257 Дервенћана.

Казали су то у Фонду здравственог осигурања Републике Српске додајући да би интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) почетком августа требало да почне да се примјењује на цијелој територији Републике Српске.

– Електронска картица садржи име и презиме осигураника,  датум рођења, идентификациони број осигураника, као  и број картице. Она служи да се провјери  статус осигурања осигураника, односно да ли је уплаћен допринос за здравствено осигурање – казали су из Фонда додајући да употреба ових картица изискује и коришћење електронског картона, електронске упутнице и рецепта што подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске.

Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске.

– Досадашњи картони пацијената биће замијењени електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени да ли у амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти. Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имаће детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и самим тим биће избјегнуто дуплирање прегледа, јер урађен преглед у једној установи, биће аутоматски видљив свим осталим љекарима који лијече пацијента и у другим установама и другим нивоима здравствене заштите – казали су у Фонду додавши да ће бити смањене и листе чекања на поједине прегледе.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран казао је да у овој здравственој установи још увијек чекају конкретне инструкције како би се почело са имплементацијом интегрисаног здравственог информационог система.

– За сада је у току само преузимање картица у пословницама Фонда за здравствено осигурање, а за сваки идући корак смо спремни и само чекамо конкретне инструкције – истакао Шаран.

До сада је више од 100.000 здравствених осигураника у читавој РС преузело своју електронску картицу, која је бесплатна.

Провјера

Из Фонда здравственог осигурања су појаснили да осигураници на интернет страници https://izis.org/lokacija-ezk/ могу провјерити да ли је њихова картица израђена и у којој пословници Фонда се налази.

– Осигураници електронске картице могу подићи у нашим пословницама у оним општинама у којима су регистровани у тимове породичне медицине, а могу подићи картице и за чланове домаћинства или уже породице. Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица, управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју картицу – истакли су из Фонда.

Related posts

У залихе се слило
36 литара крви

Derventski List

ВЛАДА УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧАК О ЗБРИЊАВАЊУ РАДНИКА „УНИСА“

admin

Почела изградња водовода за јужни дио Дервенте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još