ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Одштампан 2.800. број!

Сваког четвртка, али већ и сриједом увече, Дервентски лист скоро пуних 110 година своје суграђане информише о свим битним догађајима у њиховом граду, људима који су се истакли својим подвизима или подухватима, појавама које окупирају свакодневицу, а све што вриједи да буде поменуто у Дервенти овог пута нашло се у 2.800. броју листа.

Ниже Дервентски лист јубилеје предано и скромно, али поносно. Па тако и овај. Неуморно, са задатком да буде оно што новина и мора бити, извор истинитих, тачних, провјерених и благовремених информација. У  свих својих 109, а ускоро и 110 година и 2.800 одштампаних бројева, читаоци су нам на пиједесталу.

Повјерење читалаца, суграђана, Дервенћана, према ријечима директора јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ и главног уредника листа Чеде Вујичића, увијек је било водиља, приоритет.

– Не желим да, поводом овог јубилеја Дервенткосг листа који свакако није за потцјењивање, изводим рачунице о броју страница, броју наслова, картица написаног текста, броју ауторских фотографија. Због специфичне ситуације у којој је ово предузеће недавно било, немогуће је било избјећи разговоре о теми функционисања и рада, а неријетко сам био у прилици да наше вјерне читаоце умирујем тврдећи да је Дервентски лист преживио и много тежа времена, па ће и ова. Не бих да помињем ни још један значајан јубилеј, 110 година од издавања првог броја листа, јер се за то припрема посебан програм – рекао је Вујичић додајући да се значај Дервентског листа свакодневно потврђује.

–  Незамјењив је осјећај када од неког, за кога сте сигурни да је особа од моралног и стручног кредибилитета чујте да сумња у информацију која кола по налозима друштвених мрежа чији администратори су анонимни.  или у кафанама које дугују озбиљан новац држави. Сумњају јер вијест о томе није објавио Дервентски лист. Или кад случајно на улици чујете да је неко нешто сазнао из Дервентског листа. То су моменти који уливају оптимизам, дају нову снагу и дају нови живот овим жилавим новинама – додају Вујичић.

Наравно, Дервентски лист има изазове са којима се свакодневно суочава, али, како каже, то су првенствено информативне навике становништва које се значајно мијењају.

– Све више читалаца нагиње ка дигиталном начину конзумирања вијести, што читаоцу оставља слободу приступа садржају онда када он то жели или када за то има времена, док новинарима и уредницима значајно сужава простор за израду тог садржаја. Некада су се знали рокови за писање прилога и припрему фотографија (код нас је дуго био уторак, а сад смо то скратили на сриједу прије подне), а сад је рок – одмах. То нужно не мора да буде отежавајућа околност, с обзиром да постоји могућност надоградње вијести, исправки, додавања и тако даље. Али, дефинитивно новинаре и редакције ставља и положај тежи него што је до сада био – рекао је он подсјећајући и на изазов са којим се суочавају сви медији у нашем окружењу.

– Средства неопходна за функционисање и колико – толико нормалне плате запослених, често су нешто чиме се менаџменти баве, чак више него садржајем и брзином објављивања вијести. Да у нашем локалном информисању има пара, новине и радио станице ницале би као печурке послије кише, умјесто тржних центара, бензинских пумпи, стамбених зграда…Ипак, у том смислу Дервентски лист је у одређеној предности у односу на остале, првенствено захваљујући разумијевању оснивача. Град Дервента показује да му је стало до свог локалног гласила обезбеђујући довољно средстава за функционисање, а недавно су значајна средства усмјерена за реконструкцију зграде, односно изградњу новог крова, нове фасада и почетка реконструкције спрата зграде. Због читалаца и оснивача, а сматрам да су то два основна елемента за наше функционисање, убијеђен сам да је ово само пролазна станица ка вјечности Дервентског листа  – рекао је Вујичић.

Редакција Дервентског листа овај јубилеј је, као и сваки досадашњи, обиљежила радно, креирајући нови број и надајући се да ће они који читају ове редове, заједно с нама, осјетити понос што су савременици листа који је доживио 2.800 издање.

Историјат

Први број Дервентског листа из штампе је изашао 12. децембра 1912. године под именом Дервентски котарски лист, а под овим именом новине су излазиле све до краја Првог свјетског рата. Између два рата забиљежено је неколико издања новина које су настале на темељима Дервентског котарског листа, као што су Наша смотра, Босанац или сатирични лист Бургија. Послије Другог свјетског рата Дервентски лист  је обновљен 29. новембра 1952. године, али је 1959. опрема, заједно са члановима редакције пресељена у Добој, како би се издавао регионални лист. Ипак, крајем 1966. године Дервентски лист  се поново појављује пред читаоцима, а без прекида је излазио све до почетка Одбрамбено – отаџбинског рата 1992. године.  Опет је услиједила трогодишња пауза, да би лист поново био покренут 12. јануара 1995. године и од тада се сваког четвртка појављује пред читаоцима.

Related posts

ОД ДАНАС ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ ПЈЕШАКА

admin

ЂАЦИ СЕ НА ВРИЈЕМЕ СПРЕМАЈУ ЗА ШКОЛУ

admin

Парламент о извршењу буџета и именовању начелника одјељења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još