Друштво

Од сада бржа дијагноза и
праћење инфаркта миокарда

У Службу хитне медицинске помоћи Дома здравља Дервента стигао је нови апарат на којем ће се, за почетак, обављати анализа Тропонина I, изузетно важног биомаркера који се користи за дијагнозу и праћење акутног инфаркта миокарда.

Имунохемијски POCT апарат AFIAS-I донација је бањалучке фирме „Бромабел“ д.о.о. и резултат је дугогодишње сарадње са Службом за биохемијско – хематолошку лабораторијску дијагностику дервентског Дома здравља.

Из ове службе појашњавају да је због своје високе специфичности и осјетљивости Тропонин I постао незамјенљив алат у модерној кардиологији.

– Овај протеин је дио тропонинског комплекса у срчаном мишићу, заједно са Тропонином С и Тропонином Т. За разлику од других маркера као што су Креатин киназа и њен изоензим ЦК-МБ, Тропонини су специфични за срчани мишић, што их чини најосетљивијим и најспецифичнијим индикаторима некрозе миокарда. Повећање серумског нивоа Тропонина I може се детектовати већ неколико часова послије почетка срчаног удара, а може остати повишен и до двије седмице, што омогућава поузданије праћење и дијагностику – објаснили су из ове службе додајући да многе националне и међународне научне организације препоручују употребу Тропонина I и тропонина Т као златне стандарде за дијагнозу акутног коронарног синдрома.

– Употреба ових маркера омогућава раније откривање срчаног удара и боље управљање терапијом код пацијената, смањујући тиме смртност и побољшавајући прогнозу – нагласили су из Дома здравља.

Осим у дијагностици акутног инфаркта миокарда, Тропонин  I се све више користи и у процјени других стања која укључују оштећење срчаног мишића, попут миокардитиса, срчаних операција, и других кардиоваскуларних болести.

Related posts

Почиње упис у Музичку школу

Derventski List

ПРОФЕСОРИ СЕ У ДЕРВЕНТИ ОБУЧАВАЈУ ЗА ЦНЦ МАШИНЕ

admin

У Дријену и Горњем Детлаку сутра прекиди у испоруци струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još