ИЗДВОЈЕНОНовости

Осињска бригада чојством
заслужила поштовање

Осињска лака пјешадијска бригада дала је немјерљив допринос очувању слободе, огњишта и живота на овим просторима, а дјеловање њених припадника набољи је примјер чојства због којег заслужују вјечно поштовање.

Поручено је то данас приликом обиљежавања Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде, која је формирана прије 31 годину и чије је дјеловање било кључно за спас великог броја живота. Ипак, цијена којом  је слобода на овим просторима плаћана била је висока, а то је више од стотину погинулих бораца и на стотине рањених. Њиховим сјенима, послије помена испред спомен – обиљежја у Осињи, поклонили су се чланови њихових породица, градоначелник Милорад Симић, делегација Скупштине града на челу са предсједником парламента Мирком Земуновићем, делегације Борачке организације РС, Градске борачке организације, Удружења „Ветерани РС“, Удружења ратних заробљеника, СУБНОР-а, Полицијске станица, те представници политичких партија СНСД, СДС, СП и  ПДП.

Жива рана коју је рат оставио у срцу Милице Тривуновић, мајке погинулог борца Мирка Тривуновића, боли истим интензитетом и данас.

– Сина сам изгубила 1995. године, али и данас је подједнако тешко као и тада. Још је теже пред овим спомеником, на овом помену, али ја не знам за друго него да му запалим свијећу – каже Тривуновићева.

Поштовање према свима које је рат завио у црно мора се његовати, поручио је градоначелник Милорад Симић.  

– Ова бригада је изгубила превелик број бораца, побројала велики број инвалида и завила многе породице у црно. Управо због свих жртава, наша обавеза је да градимо овај град, своју Дервенту, да поштујемо једни друге, смањимо тензије међу собом, јер када причамо о одбрани и очувању Републике Српске морамо бити уједињени и од тога нема ништа прече – казао је Симић.

На значај и допринос Осињске бригаде у заштити народа и територије подсјетио је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– Несумњив је допринос бораца Осињске бригаде током Одбрамбено – отаџбинског рата, а посебно у прољеће 1992. године, када је требало сачувати и заштити цијело осињско – сочаничко подручје, с обзиром да су народу на овом подручју упућиване јасне пријетње. Отпор који је тада пружен је за свако дивљење, али то је имало своју цијену која се, нажалост, огледа у изгубљеним људским животима. У сваком тренутку, у свакој ситуацији, ма гдје били и ма шта радили, морамо да знамо да је наша слобода и прилика да сами уређујемо свој живот, плаћена главама оних за чије душе смо се помолили и чијих имена и ликова увијек треба да се сјећамо – казао је Вујичић.

Припадник Осињске лаке пјешадијске бригаде од првог дана њеног оснивања и помоћних команданта за морал, вјерска и правна питања, поручник Милан Гаврић, подсјетио је на зачетке бригаде.

– Заиста је постојала велика опасност чијих размјера тада нисмо ни били свјесни. Тек данас када пребројимо цивилне жртве посљедњег рата у Дервенти, можемо да схватимо значај организације овдашњих људи, којима су се придружили борци из околних села. Тек када смо отишли у команду Крњинске бригаде, дошли смо на идеју да формирамо Осињску бригаде, а при формирању првог батаљона бројали смо 950 бораца на линији од 18 километара, а други батаљон је формиран од бораца из Цвртковаца и Јелањске – објаснио је Гаврић додавши да вјерује да је данас са поносом могуће констатовати да је Осињска бригада извршила свој задатак.

Дану сјећања на Осињску бригаду присуствовали су осим чланова породица бораца, мјештана, представника јавног и политичког живота и посланици у Народној скупштини РС Денис Пијетловић и Перо Ђурић.

Ученици

Пригодан програм поводом обиљежавања Дана Осињске бригаде рецитацијама и својим присуством употпунили су ученици Основне школе „Ђорђо Панзаловић“.

Related posts

МЕЂУ 60 ОБОЉЕЛИХ И ЈЕДАН ДЕРВЕНЋАНИН

admin

Наредба о радном времену 21. новембра

admin

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ЗИМА, ХЛАДНИЈА НЕГО ПРОШЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još