Друштво

ОШ „19. април“ најбоља на
републичкој смотри фолклора

Републичка смотра фолклорног стваралаштва основних школа РС у школској 2023/2024. години одржана је данас у Дервенти, а екипа домаћина ОШ „19. април“ за изворне игре из дервентског краја заслужила је прво мјесто.

У конкуренцији девет школа другопласирани су представници ОШ „Јован Дучић“ Касиндо, Источна Илиџа, а треће мјесто заузела је фолклорна секција ОШ „Свети Сава“ из Брода. 

Организатор и овогодишњег трећег такмичења је Републички педагошки завод РС, а улогу домаћина за представнике девет школа и то из Нове Тополе, Котор Вароши, Приједора, Бијељине, Брода, Драгочаја, Билеће, Дервенте и Источне Илиџе, узела је ОШ „19. април“ из Дервенте.

– Бити домаћин републичке смотре фолклора је заиста једно велико задовољство и срећа јер не постоји ништа љепше од дјечије игре, смијеха и плеса, а данас ће то уљепшати цијели трг и наш град. Ово је по први пут да је наша школа домаћин такмичења на републичком нивоу, а вјерујем да смо дорасли улози домаћина – рекла је директорица ове школе Елвира Миљић додавши да је екипа ове школе и прошле године била учесник овог такмичења и добила посебну наградy.

Екипе основних школа поене за најбољи пласман прикупљаће пред трочланим жиријем који чини предсједница Стана Наградић, Мирјана Плиснић и Нада Вукичевић Толић.

– Веома су тешка времена за аматеризам, и у школама је јако тешко дјеловати због свих разлога које носи 21. вијек а гдје су млади препуштени негативним и непотребним изазовима и тешко их је отргнути од тога и указати им шта је добро и зато су овакве манифестације и секције, и у школама и у културно умјетничким друштвима, важне. Вјерујем да је то веома важан животни сегмент и најбољи начин за добар утицај над младима. Пред нама, члановима жирија, неће бити лак задатак јер ћемо оцијењивати и цјелокупан утисак, али и детаље – казала је предсједница жирија, кореограф, умјетнички руководилац и секретар у КУДМ-у „Босиљак“ Стана Наградић.

Један од учесника из школе домаћина Данијел Тадић истакао је да је екипа ове школе представила игре и ношњу аутентичну за дервентске крајеве.

– Осим секције, члан сам и КУДМ-а „Босиљак“ већ три, четири године и јако се лијепо дружимо и настављамо традицију – казао је Тадић, а задовољство због учешћа на смотри није крила ни ученица ОШ „Петар Кочић“ из Нове Тополе Емилија Романовић.

– Фолклором се бавим и у школи и у културно – умјетничком друштву у Тополи, а љубав је пресудила да заиграм – рекла је Романовићева.

На републичком такмичењу представили су се и ученици ОШ „Свети Сава“ из Котор Вароши.

– Јако смо поносни што имамо прилику да представљамо нашу школу на републичком такмичењу – казали су Страхиња Ћорић и Кристина Кутић.

Професор разредне наставе у ОШ „Свети Сава“ из Билеће Сања Грубачић казала је да се екипа ове школе сваке године представљала на такмичењу на овом нивоу.

Данашњој смотри присуствовала је у име Републичког педагошког завода РС, инспектор и просвјетни савјетник Мира Лакетић која је поздравила присутне и изразила захвалност свима који су се опредијелили да чувају културну баштину Српске.

Related posts

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ФАБРИКЕ „УКРИНА“ ЗА СТАРТ „ДЕРВЕНТСКОГ СРЦА“

admin

По први пут електронски
упис првачића

Derventski List

Тона пелета на тржишту РС до 480 КМ плус ПДВ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još