Друштво

ОШ „19. април“ најбоља на
републичкој смотри фолклора

Републичка смотра фолклорног стваралаштва основних школа РС у школској 2023/2024. години одржана је данас у Дервенти, а екипа домаћина ОШ „19. април“ за изворне игре из дервентског краја заслужила је прво мјесто.

У конкуренцији девет школа другопласирани су представници ОШ „Јован Дучић“ Касиндо, Источна Илиџа, а треће мјесто заузела је фолклорна секција ОШ „Свети Сава“ из Брода. 

Организатор и овогодишњег трећег такмичења је Републички педагошки завод РС, а улогу домаћина за представнике девет школа и то из Нове Тополе, Котор Вароши, Приједора, Бијељине, Брода, Драгочаја, Билеће, Дервенте и Источне Илиџе, узела је ОШ „19. април“ из Дервенте.

– Бити домаћин републичке смотре фолклора је заиста једно велико задовољство и срећа јер не постоји ништа љепше од дјечије игре, смијеха и плеса, а данас ће то уљепшати цијели трг и наш град. Ово је по први пут да је наша школа домаћин такмичења на републичком нивоу, а вјерујем да смо дорасли улози домаћина – рекла је директорица ове школе Елвира Миљић додавши да је екипа ове школе и прошле године била учесник овог такмичења и добила посебну наградy.

Екипе основних школа поене за најбољи пласман прикупљаће пред трочланим жиријем који чини предсједница Стана Наградић, Мирјана Плиснић и Нада Вукичевић Толић.

– Веома су тешка времена за аматеризам, и у школама је јако тешко дјеловати због свих разлога које носи 21. вијек а гдје су млади препуштени негативним и непотребним изазовима и тешко их је отргнути од тога и указати им шта је добро и зато су овакве манифестације и секције, и у школама и у културно умјетничким друштвима, важне. Вјерујем да је то веома важан животни сегмент и најбољи начин за добар утицај над младима. Пред нама, члановима жирија, неће бити лак задатак јер ћемо оцијењивати и цјелокупан утисак, али и детаље – казала је предсједница жирија, кореограф, умјетнички руководилац и секретар у КУДМ-у „Босиљак“ Стана Наградић.

Један од учесника из школе домаћина Данијел Тадић истакао је да је екипа ове школе представила игре и ношњу аутентичну за дервентске крајеве.

– Осим секције, члан сам и КУДМ-а „Босиљак“ већ три, четири године и јако се лијепо дружимо и настављамо традицију – казао је Тадић, а задовољство због учешћа на смотри није крила ни ученица ОШ „Петар Кочић“ из Нове Тополе Емилија Романовић.

– Фолклором се бавим и у школи и у културно – умјетничком друштву у Тополи, а љубав је пресудила да заиграм – рекла је Романовићева.

На републичком такмичењу представили су се и ученици ОШ „Свети Сава“ из Котор Вароши.

– Јако смо поносни што имамо прилику да представљамо нашу школу на републичком такмичењу – казали су Страхиња Ћорић и Кристина Кутић.

Професор разредне наставе у ОШ „Свети Сава“ из Билеће Сања Грубачић казала је да се екипа ове школе сваке године представљала на такмичењу на овом нивоу.

Данашњој смотри присуствовала је у име Републичког педагошког завода РС, инспектор и просвјетни савјетник Мира Лакетић која је поздравила присутне и изразила захвалност свима који су се опредијелили да чувају културну баштину Српске.

Related posts

„ТРОЛОВЦИ“ УЗ ИГРУ И ПЈЕСМУ ПРОСЛАВИЛИ 8. МАРТ

admin

Застоји у испоруци
струје у неколико села

Derventski List

Филмови „Кашеј“ и „Света Петка“ данас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još