Култура

О богатој традицији свједочи
130 комада народне ношње

Збирка од 130 комада традиционалних дијелова народне ношње, који су брижно похрањени под кровом Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ свједоци су богате традиције и историје Дервенте, а након што буде завршена њихова рестаурација и конзервација биће доступни јавности.

Народна библиотека прије неколико година покренула је поступак заштите ових комада који су дио Завичајне збирке музејске дјелатности, а ради се о тканицама, прегачама, пешкирима, рубинама, зубунима, као и дијеловима оријенталне ношње. Ови дијелови народних ношњи прикпљани су и прије посљедњег рата, те је њихова заштита била више него неопходна.

– Ријеч је о неопходном третману који се превентивно примјењује у сврху очувања културне баштине како би се музејска грађа заштитила од даљег пропадања. Прво се приступа процесу механичког чишћења, прања, уколико је могуће, пеглања и то се наравно врши у посебним просторијама и са посебним хемијским средствима. Предмети који су доста оштећени пролазе и кроз процес рестаурације како би им се вратио првобитни изглед, што је најчешће случај са вуненим комадима – објаснила је музејски педагог Мирела Пухало додавши да би још неколико комада требало да буде конзервирано како би била комплетирана цијела збирка.

– Збирка садржи прегаче, од којих је једна дјечија, женске блузе и рубине, мушке кошуље зорке, чарапе, приглавке, као и женске бијеле зубуне, јелеке, чевкен, черме и загарије који су коришћени као зимски капути. Све ове комаде конзервирала је виши конзерватор и рестауратор Музеја Републике Српске Драгана Радоја, а исти процес проћи ће и тканице и пешкири који су најмање оштећени, као и фереџе, која је јако вриједан комад који посједујемо – објаснила је Пухало.

Како су објаснили из Службе завичајне збирке, сви предмети који су рестаурирани и конзервирани морају физички да се одвоје од осталих, тако да заузимају мјесто у посебним ормарима, а овим процесима претходила је дезинфекција просторија. Они су додали и да је један од сљедећих корака набавка папира и бескиселинских кутија за чување народних ношњи, а све ове активности претходе циљу, а то је стална поставка текстилне грађе.

– У наредном периоду нам је план да вратимо статус завичајног музеја, а изложба текстилне грађе је корак ка томе. Основни циљ нам је да можемо да бринемо о грађи и да нам се суграђани могу обратити за чување традиционалних комада, који свједоче о нашој историји – казала је директорица библиотеке Мирјана Плиснић додавши да су овај циљ препознале и институције, а у рестаурацију и конзервацију великог дијела грађе до сада је уложено око 14.000 марака

– Финансијску подршку кроз пројекте Министарства културе Србије имамо већ трећу годину заредом, те Министарства просвјете и културе РС већ двије године, а значај ових активности препознала је и локална заједница. Такође, из градског буџета одобрен нам је новац за постављање потребне расвјете за изложбени простор као за видео – надзор за депо – додала је Плиснићева.

Она је позвала суграђане који посједују дијелове ношњи или фотографије ових комада да се јаве у библиотеку, с обзиром да су сви комади и информације значајни збирку.

Служба завичајне збирке осим веома вриједне текстилне грађе, похрањује и археолошку, историјску и етнолошку музејску грађу.

Вриједни комади

Из Народне библиотеке истичу да иако сви похрањени комади имају своју вриједност, текстилну збирку коју посједују карактерише неколико изузетно вриједних примјерака.

– Наша збирка једина у РС посједује компет српске народне ношње која је карактеристична по плаветнилу. Такође, раскошом и богатством одликују се и конзервирани јелеци, као и црвени чевкен. Чевкен је горњи одијевни комад женске градске ношње израђен од црвеног плиша са златним везом, а према књигама инвентара, овај комад је вјероватно и најстарији, с обзиром да датира из 1897. године – казали су у овој установи.

Related posts

Књижевно вече са Владимиром Кецмановићем 16. јуна

Derventski List

Аудиција за Градски хор сутра

admin

Глумачко шаренило обојило „Љетну арт сцену“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još