ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДИЈЕЉЕНО 185 ПАКЕТА СА СЈЕМЕНИМА

Укупно 185 сјеменских пакета, које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са циљем подстицања омасовљене пољопривредне производње, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, подијељено је данас у Дервенти.
Ријеч је о пакетима који су као ванредна мјера реализовани из кредитних средстава текућег ИФАД пројекта, а додијељени су грађанима према предложеном списку који је формирало Одјељење за привреду и друштвене дјелатности у сарадњи са Центром за социјални рад, удружењем „Сунце“ и општинском организацијом Црвеног крста.
Замјеник начелника општине Синиша Јефтић се захвалио Влади РС и Министарству на помоћи у новонасталој ситуацији.
– Данас дијелимо 185 сјеменских пакета и то корисницима према списку у чијем су формирању учествовали Центар за социјални рад, Општинска организација Црвени крста, Удружење “Сунце” и Одјељење за привреду и друштвене дјелатности. Ови пакети су намијењени за рањиве категорије становника и у тежој су материјалној ситуацији. Начелник је дао задатак и Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности да у склопу наших предвиђених средстава за подстицај пољопривредне производње узме у обзир новонасталу ситуацију, а и правилник ће, такође, бити прилагођен овој ситуацији при подјели 350.000 марака предвиђених за подстицај пољопривредне производње за 2020. годину- рекао је Јефтић.
Директорица Центра за социјални рад Маја Поповић је навела да је 22 пакета додијељено директним корисницима Центра.
– Имам потребу да се захвалим за реализацију једне овакве активности коју сматрам да је од великог значаја у овом тренутку. Од укупног броја подијељених пакета, 22 ће бити подијељено директним корисницима Центра за социјални рад, односно оним особама које се налазе у стању материјалне необезбијеђености. Један од услова да се постане корисник сталне новчане помоћи је и старосна доб, тако да смо у обзир узели да су те особе физички способне да реализују до краја ове активности, као и да посједују парцелу земљишта које могу да обраде – објаснила је Поповићева.
Наташа Раилић стручни сарадник за сточарство рекла је да је вриједност пакета 300 КМ, те навела која сјемена су додијељена у склопу ових пакета.
– Мјере подршке министарства, односно реализација пакета подршке малим домаћинствима са циљем да се засије што више површина и обезбиједи што већа количина хране представља пакете у вриједности од 300 КМ и у њима је десет врста сјемена, три врсте ђубрива и сјеме кромпира – обаснила је Раилићева.
Један од суградјана који је добио сјеменски пакет Боро Дарадан из Доње Лупљанице рекао је да је оваква помоћ од великог значаја за многе.
– Ја сам предвиђено већ засијао, кукуруз, кромпир и поврће у пластенику, али посијаћу и ова сјемена, јер је и овај вид помоћи свакако добродошао, а и мислим да треба сијати што више – казао је Дарадан.

Related posts

Почели завршни радови на новом кружном току

admin

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

admin

Дио центра града у вечерњим
часовима постаје шеталиште

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još