Култура

Поезијом оживјели сјећање на Белог

Поетско књижевно вече посвећено животу и раду Милована Бјелошевића Белог, поводом обиљежавања 29. годишњице од његове смрти, одржано је вечерас, а петско вече као израз поштовања организовао је Српски књижевни клуб „Вихор“ под покровитељством градоначелника Милорада Симића.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић казао је да је вриједност ове вечери што је уприличена у слободи у част Белог и свих оних који су у међувремену преминули.

– Оно што Српски књижевни клуб „Вихор“ може да учини јесте да изрази поштовање организовањем овакве вечери, окупљањем пјесника како бисмо се заједно присјетили његовог стваралаштва, као и стваралаштва других пјесника који су у међувремену преминули, а права вриједност овог окупљања је да то чинимо у слободи – истакао је Симић додавши да је у складу са епидемиолошким мјерама које важе у Српској, присутан и одређени број пјесника из других градова и то Добоја, Прњавора, Пелагићева, Модриче, Шамца, Бањалуке.

Поезију у част преминулих књижевника читао је и Пајо Бркић из Пелагићева истакавши да су овакви изрази одавања поште од изузетног значаја за млађе генерације.

– Сјећање на људе који су у књижевности оставили одређени траг је изузетно важно, а уједно и најмање што можемо урадити како бисмо изразили поштовање онима који су окончали свој животни вијек. Важно је пренијети на млађе генерације допринос у књижевности, култури, уопштено, и очувању обичаја и традиције наших покојних, да би и они могли даље преносити праве културне и књижевне вриједности – казао је Бркић.

Чланови Српског књижевног клуба „Вихор“ пошту су одали и у току данашњег дана полагањем вијенца и паљењем свијећа Белом у част на гробљу у Календеровцима.

 

Related posts

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА НА ПАТКОВАЧИ ОД 7. ДО 9. АВГУСТА

admin

ПРОМОВИСАН ДРАГУЉ СРПСКЕ ПИСАНЕ РИЈЕЧИ

admin

ВЕЧЕРАС КОНЦЕРТ „VIVA LA MUSICA“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još