Новости

Обиљежавање 31. годишњице
страдања на Чардаку у недјељу

У Спомен – комплексу „Чардак“, у недјељу, на Мали Васкрс, биће обиљежена 31 година од највећег злочина над дервентским Србима.

Послије молитве која је најављена за десет часова, у 11 часова биће одржан помен парастос, а потом и положени вијенци на спомен – обиљежје.

Највећи број Срба са Чардака, припадници регуларне војске Хрватске и хрватско – муслиманских паравојних формација из Дервенте, убили су на Васкрс 26. априла 1992. године, док су преостали страдали у логорима. На мјесту гдје се налази спомен – обиљежје, пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана, а тијела девет жртава пронађена су у католичком гробљу на Модрану.

Чланови породица страдалих и некадашњи логораши већ годинама истичу да им живе ране соли непроцесуирање одговорних за највеће дервентско стратиште.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте, које организује помен за жртве Чардака, Драго Кнежевић рекао је да са великим разочарењем дочекују обиљежавање  31 годишњице страдања, јер посљедњих неколоко година није било пресуда за злочине над српским становништвом у Дервенти.

Раније је на 14 година затвора за злочине над Србима у Дервенти осуђена Азра Башић, док је на шест година осуђен некадашњи чувар у логору Рабић Алмаз Незировић. Нихад Хамзић Фриц осуђен је на двије године, Ивица Перковић Мунгос на четири године, Есад Чавалић на пет, а његов брат Дервиш на пет и по година затвора.

Related posts

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА СПРЕМНА ЗА ВОДЕНЕ АКЦИЈЕ (ФОТО)

admin

Питка вода стиже до 35 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

Полицајци представили опрему коју користе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još