ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРЕДСТАВЉЕНА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

Заваривачи и техничари ЦНЦ технологија дефицитарна су занимања која се школују у Стручној и техничкој школи, а управо су ова занимања представљена данас у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС.

Ученици знање из тих области стичу на практичној настави у савремено опремљеним радионицама у школи, али и у предузећима која им пружају могућност стицања искуства у раду. Ученици послије завршетка школе неријетко добију прилику да се запосле у тим предузећима.

Директор школе Бранка Јовић подсјетила је да су та занимања дефицитарна како на подручју Дервенте, тако и у другим срединама у Српској, а да је то резултат развоја металске индустрије, због чега су привреди потребни образовани кадрови.

– Ученици који похађају нашу школу праксу обављају у школским радионицама, али ту праксу комбинујемо са практичном наставом која се одвија у предузећима „Тех про ЦНЦ производња“ и „Металац МБМ“. По завршетку школовања наши ученици у потпуности су оспособљени да одговоре захтјевима тржишта и захтјевима радних мјеста која се нуде – рекла је Јовићева.

Да систем дуалног образовања даје резултате потврдили су и власници предузећа у којима ученици обављају праксу истичући да сарадња са школом у посљедње три године расте, а да ученици исказују спремност за учење и рад, а неколико их се изборило за радно мјесто након школовања.

Related posts

Регресирани дизел одобрен за 12 нових корисника

admin

Саопштење редакције
Дервентског листа

Derventski List

Дервентска привреда се изборила са пандемијом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još