Друштво

Представљено друго издање часописа „Наша мисао“

Клуб историчара „Посавина“ промовисао је јуче у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ друго издање часописа „Наша мисао“, својеврсни зборник историјских научних радова који је недавно угледао свјетлост дана.
– Као што се може примијетити, по корицама, овај број је посвећен стогодишњици смрти краља Петра Првог Карађорђевића, али и другим историјским личностима које су биле кључне за наше крајеве, као што су Симо Дакић и Игор Вуминовић – објаснио је потпредсједник овог удружења Димитрије Живановић, те додао да се у гласнику налази и неколицина историјских есеја, али и пјеснички кутак.
Он је још истакао да је најављен и конкурс за трећи број овог часописа, а који ће се бавити темом „Три деценије од пробоја коридора живота“.
– То је неки наш начин прославе 30. рођендана Републике Српске. А циљ нам је да прикупимо што више квалитетних радова који се тичу управо наше државе – истакао је Живановић.
Он је послије промоције часописа одржао и предавање, односно час историје, на којем се бавио темом „Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ“.
– Акценат је стављен на поријекло србофобије. Дочарали смо генезу српско – хрватских, али и српско – аустроугарских односа од 16. вијека па до краја Другог свјетског рата, а пажња је усмјерена на виновнике србофобије, али и на све недужно страдале зарад идеологије о НДХ, те на концентрационе логоре који су би праве фабрике смрти – казао је Живановић.
Клуб историчара „Посавина“ настао је 2019. године, а на иницијативу студената Филозофског факултета из Бањалуке.
– Наше функционисање замишљено је тако да кроз радионице, предавања и издавачку дјелатност промовишемо науку и културу – казала је предсједница овог удружења Маја Видовић додајући да сматра да су успјели у својој намјери.
Такође, како је напоменула у Клубу историчара имају за циљ и јачање васпитно – образовног система, те се залажу и да предмет историја, посебно национална историја добије мало већи значај.

Related posts

Од данас контрола исправности возила и припремљеност за зиму

admin

Сетом лопти обрадовали
ученике ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Паљење ватре на отвореном изузетно опасно

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još