ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Представљен драгоцјени запис о Осињској бригади

Књига „Гробови говоре истину“, која је посвећена Осињској лакој пјешадијској бригади, аутора Милана Гаврића, једног од оснивача бригаде, промовисана је вечерас у Центру за културу.

Аутор је у књизи направио осврт, како на доба када је основана бригада, тако и на људе и простор који је покривала, њено дјеловање, успјехе у ослобађању дервентске и бродске територије, али и неуспјехе. Са посебном пажњом су поменути сви припадници бригаде који су страдали.

 – Трудио сам се да дочарам све што је претходило ратним дешавањима, али и свему што је било током и послије завршетка Одбрамбено – отаџбинског рата. Био сам дио оснивања Партизанског одреда, а послије и Осињске бригаде, и самим тим сам био свједок и актер дешавања у јужном дијелу Дервенте. Таква организација настала је на основу искустава у Другим свјетском рату када је овај крај највише страдао – објаснио је Гаврић, те додао да је књига настала због жеље да се никад не забораве страдали борци који су неустрашиво стварали и бранили Републику Српску.

Много информација и података за књигу Гаврићу је уступио Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је и издавач наслова.

– Књига „Гробови говори истину“ једно је у низу издања које се баве дешавањима из Одбрамбено – отаџбинског рата. Свједоци смо да је прошло 30 година од тога и да живи свједоци нам одлазе, а све што се не запише, у историји као да се није ни десило. Управо због тога, Центар настоји да низом издања спасе од заборава и сачува успомену на јунаке из протеклог рата – објаснио је Предраг Лозо истраживач и историчар у Републичком центру додавши да не постоје мале јединице Војске Републике Српске и мале битке, те да је сваки детаљ веома битан да се запамти.

– Циљ је да генерације послије нас знају колика је жртва поднесена за настанак Републике Српске, али и да не би било заблуде у временима која долазе – рекао је Лозо.

Промоциja је одржана под покровитељством градоначелника Милорада Симића, који је уз бројне друге званице, присуствовао промоцији.

Related posts

Брига о борачкој популацији заједничка обавеза

admin

БЕЗ СТРУЈЕ СУТРА ЛУГ, АГИЋИ И МИШКОВЦИ

admin

СВЕШТЕНИК ДАЛИБОР ЂЕКИЋ НА ЧЕЛУ „ПРОСВЈЕТЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još