Друштво

Припреме за школске обавезе
почињу за стотињак малишана

Припремни програм за дјецу која у септембру крећу у први разред, а која нису обухваћена редовним предшколским васпитањем и образовањем, почиње сутра и то у вртићу „Трол“, Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те основним школама „Тодор Докић“ у Календеровцима и „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

Тромјесечни програм који организује Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку локалних управа и ове године је бесплатан, а малишани ће сваким радним даном по три часа боравити са вршњацима и васпитачима. Циљ овог програма је социјализација и припрема предшколаца за школске обавезе.

Највећи број малишана припремни програм похађаће у вртићу „Трол“.

– У нашем вртићу од 1. марта до 1. јуна припремним програмом биће обухваћено 80 малишана распоређених у три групе. Број дјеце је нешто мањи у односу на претходну годину, првенствено због тога што имамо три групе предшколаца у редовном боравку. Са дјецом у припремном програму радиће троје васпитача. Свим малишанима министарство обезбјеђује дидактичка средства, а програм се реализује и уз подршку Градске управе – рекла је директорица „Трола“ Гордана Симић додавши да ће предшколцима током трајања програма у вртићу бити доступне и специјализоване активности.

– То су програми „Растимо уз плес“ и „Мала школа спорта“ – рекла је Симићева нагласишви да ће завршетак програма бити  крунисан приредбом будућих школараца.

Припрема будућих првачића за школу биће организована и у Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима.

– Имамо 13 пријављених будућих школараца, а родитељски састанак је планиран 1. марта у 16 часова, тако да тада и почињемо са програмом – казала је директорица ове школе Маја Петровић, а сагласност за реализацију овог програма добила је и ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

– У нашој школи ће седморо дјеце похађати припремни програм – прецизирао је директор Жељко Стјепановић.

Довољан број дјеце за реализацију програма имају и у центру „Будућност“.

– Имамо четворо пријављене дјеце која ће се уз помоћ дефектолога од петка припремати за школске обавезе које их чекају у септембру – рекли су у овом центру.

Припремним програмом који ће бити релизован у 37 предшколских установа, у 81 основнoj школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју у читавој Републици Српској, ове године биће обухваћено 3.517 дјеце. Влада је за провођење овог програма у 2024. години издвојила 526.029 марака.

Родитељски састанак

Нови циклус припремног програма у години пред полазак у школу у вртићу „Трол“ почеће родитељским састанком 1. марта у 16 часова.

– Родитељи на састанак у нашој установи треба да поведу и дјецу, те донесу дјететов уредан налаз столице на паразите – нагласили су из „Трола“.

Related posts

Гледајући у небо одбројавају дане до жетве

admin

Породица Тривић треба
помоћ свих добрих људи

Derventski List

Теа Аничић се успјешно опоравља од операције

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još