Друштво

Припреме за школске обавезе
почињу за стотињак малишана

Припремни програм за дјецу која у септембру крећу у први разред, а која нису обухваћена редовним предшколским васпитањем и образовањем, почиње сутра и то у вртићу „Трол“, Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те основним школама „Тодор Докић“ у Календеровцима и „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

Тромјесечни програм који организује Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку локалних управа и ове године је бесплатан, а малишани ће сваким радним даном по три часа боравити са вршњацима и васпитачима. Циљ овог програма је социјализација и припрема предшколаца за школске обавезе.

Највећи број малишана припремни програм похађаће у вртићу „Трол“.

– У нашем вртићу од 1. марта до 1. јуна припремним програмом биће обухваћено 80 малишана распоређених у три групе. Број дјеце је нешто мањи у односу на претходну годину, првенствено због тога што имамо три групе предшколаца у редовном боравку. Са дјецом у припремном програму радиће троје васпитача. Свим малишанима министарство обезбјеђује дидактичка средства, а програм се реализује и уз подршку Градске управе – рекла је директорица „Трола“ Гордана Симић додавши да ће предшколцима током трајања програма у вртићу бити доступне и специјализоване активности.

– То су програми „Растимо уз плес“ и „Мала школа спорта“ – рекла је Симићева нагласишви да ће завршетак програма бити  крунисан приредбом будућих школараца.

Припрема будућих првачића за школу биће организована и у Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима.

– Имамо 13 пријављених будућих школараца, а родитељски састанак је планиран 1. марта у 16 часова, тако да тада и почињемо са програмом – казала је директорица ове школе Маја Петровић, а сагласност за реализацију овог програма добила је и ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

– У нашој школи ће седморо дјеце похађати припремни програм – прецизирао је директор Жељко Стјепановић.

Довољан број дјеце за реализацију програма имају и у центру „Будућност“.

– Имамо четворо пријављене дјеце која ће се уз помоћ дефектолога од петка припремати за школске обавезе које их чекају у септембру – рекли су у овом центру.

Припремним програмом који ће бити релизован у 37 предшколских установа, у 81 основнoj школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју у читавој Републици Српској, ове године биће обухваћено 3.517 дјеце. Влада је за провођење овог програма у 2024. години издвојила 526.029 марака.

Родитељски састанак

Нови циклус припремног програма у години пред полазак у школу у вртићу „Трол“ почеће родитељским састанком 1. марта у 16 часова.

– Родитељи на састанак у нашој установи треба да поведу и дјецу, те донесу дјететов уредан налаз столице на паразите – нагласили су из „Трола“.

Related posts

Добра дјела покретач
сваког друштва

Derventski List

Спортска опрема и стотину наслова од „Сикија и пријатеља“

admin

У Дому здравља доступан
савремени мамограф

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još