ДруштвоИЗДВОЈЕНО

РЕЗ НА ТРИФУНДАН МОЛИТВА ЗА СОЧНЕ ГРОЗДОВЕ

За винаре и виноградаре празник Светог Трифуна, 14. фебруара, посебан је дан, јер тада улазе у винограде, орезују чокоте и засаде заливају вином, како би лози вратили снагу изгубљену током зиме, али и призвали благородну годину.

Овог вјеровања придржава се и Бојан Ћорић, који у Црнчи има 40 чокота црног грожђа, карактеристичног за овај крај. Према његовим ријечима, друга половина фебруара идеално је вријеме за резидбу, управо због тога што је лоза у фази мировања.

– Сваке године са чокота се морају уклонити издужени и деформисани дијелови стабла, како би принос био задовољавајући, а плодови квалитетни. Важно је пратити временске прилике, јер орезивање не би требало радити када је температура значајно испод нуле – казао је Ћорић.

Поред винове лозе, воћњак овог вриједног домаћина познат је и по крушкама и јабукама, такође, аутохтоних сорти. Наиме, посједује по 60 стабала крушке и јабуке, које је постепено сам калемио. Занат је, каже, већ као десетогодишњи дјечак, научио од свог оца.

– С обзиром да волим природу, калемљењем воћа почео сам бавити из хобија. Отац је давно ову парцелу окрчио и започео калемљење, а ја сам започети посао наставио – додао је истичући да крушке, јабуке и грожђе користи само за потребе домаћинства.

– Од грожђа, ако је род добар правимо вино, а ако принос не буде задовољавајући, онда правимо ракију – рекао је Ћорић, додајући да му, током сезонских радова, у воћњаку помажу отац, мајка и супруга.

Проширење

Бојан Ћорић додаје да не планирам проширење воћњака.

– Тржиште је неуређено, а произвођачи немају гдје да пласирају своје производе. Због тога ћу се овим и даље бавити искључиво из хобија – казао је Ћорић.

 

Related posts

Колектив Основног суда
помогао породици Козаров

Derventski List

Регресирани дизел одобрен
за 143 произвођача

Derventski List

Дио Дубичке улице
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još