ДруштвоИЗДВОЈЕНО

РЕЗ НА ТРИФУНДАН МОЛИТВА ЗА СОЧНЕ ГРОЗДОВЕ

За винаре и виноградаре празник Светог Трифуна, 14. фебруара, посебан је дан, јер тада улазе у винограде, орезују чокоте и засаде заливају вином, како би лози вратили снагу изгубљену током зиме, али и призвали благородну годину.

Овог вјеровања придржава се и Бојан Ћорић, који у Црнчи има 40 чокота црног грожђа, карактеристичног за овај крај. Према његовим ријечима, друга половина фебруара идеално је вријеме за резидбу, управо због тога што је лоза у фази мировања.

– Сваке године са чокота се морају уклонити издужени и деформисани дијелови стабла, како би принос био задовољавајући, а плодови квалитетни. Важно је пратити временске прилике, јер орезивање не би требало радити када је температура значајно испод нуле – казао је Ћорић.

Поред винове лозе, воћњак овог вриједног домаћина познат је и по крушкама и јабукама, такође, аутохтоних сорти. Наиме, посједује по 60 стабала крушке и јабуке, које је постепено сам калемио. Занат је, каже, већ као десетогодишњи дјечак, научио од свог оца.

– С обзиром да волим природу, калемљењем воћа почео сам бавити из хобија. Отац је давно ову парцелу окрчио и започео калемљење, а ја сам започети посао наставио – додао је истичући да крушке, јабуке и грожђе користи само за потребе домаћинства.

– Од грожђа, ако је род добар правимо вино, а ако принос не буде задовољавајући, онда правимо ракију – рекао је Ћорић, додајући да му, током сезонских радова, у воћњаку помажу отац, мајка и супруга.

Проширење

Бојан Ћорић додаје да не планирам проширење воћњака.

– Тржиште је неуређено, а произвођачи немају гдје да пласирају своје производе. Због тога ћу се овим и даље бавити искључиво из хобија – казао је Ћорић.

 

Related posts

Залихе допуњене са 73 дозе крви

admin

ШИЈЕ И СУГРАЂАНИМА ПОКЛАЊА ЗАШТИТНЕ МАСКЕ

admin

Расписан конкурс за фестивал хумора и дјечијег стваралаштва

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još