Култура

Савку Пећићу повеља са златном значком

Дервентском књижевнику и новинару Савку Пећићу  уручена је повеља са златном значком коју додјељује Удружење европске академије српских наука и умјетности.

Признање је Пећићу додијељено за књижевно стваралаштво, несебично пружање помоћи у очувању српског националног достојанства, поноса, традиције, културе и језика, те успостављање сарадње међу књижевницима кроз међународне сусрете пјесника.

Пећић је због здравствених разлога био спријечен да присуствује Светосавској академији која је одржана у Миљевићима надомак Градишке, па му је повељу предало руководство подружнице удружења за Републику Српску и БиХ.

Савко Пећић рођен је 1949. године у Појезни. Основну и средњу школу завршио је у Дервенти, док је диплому инжењера техничких наука стекао на Високој техничкој школи у Загребу.

Учествовао је у оснивању Књижевног клуба „Вихор“, а као гимназијалац 1967. године своје прве стихове објавио је у Дервентском листу. До сада објавио четири самосталне збирке пјесама, књигу прозе и поезије „Живот и сјећања“, пјесме за дјецу „Весела парада“, затим књиге „Дервентске каскаде“ и „Животок“, а поводом 50 година стваралаштва књигу „Моје причице и записи“. Аутор је и хронолошке монографије о манастиру у Доњој Бишњи „Живи извор духовне воде“.

Пећићева дјела заступљена су и у бројним збиркама прозе и поезије, антологијама, зборницима, монографијама и часописима, а његови новинарски текстови објављивани су у дневним листовима широм БиХ, те часописима. Као дугогодишњи дописник Радија Републике Српске креирао је и објавио низ репортажа и других облика радијског извјештавања, а истакао се и у области фотографије.

Као дугогодишњи предсједник Српског књижевног клуба „Вихор“ основао је Међународне илинданске књижевне сусрете „Прљача“ на ријеци Укрини и члан је више удружења писаца, те добитник бројних признања, између осталих општинске захвалнице која се додјељује заслужним грађанима Дервенте.

Related posts

„НОВОГОДИШЊА ЗАВРЗЛАМА“ 25. ДЕЦЕМБРА

admin

Горан Бијелић представља 20 година стваралаштва

admin

Представа „(Не) ћути
и трпи“ сутра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još