Култура

Савку Пећићу повеља са златном значком

Дервентском књижевнику и новинару Савку Пећићу  уручена је повеља са златном значком коју додјељује Удружење европске академије српских наука и умјетности.

Признање је Пећићу додијељено за књижевно стваралаштво, несебично пружање помоћи у очувању српског националног достојанства, поноса, традиције, културе и језика, те успостављање сарадње међу књижевницима кроз међународне сусрете пјесника.

Пећић је због здравствених разлога био спријечен да присуствује Светосавској академији која је одржана у Миљевићима надомак Градишке, па му је повељу предало руководство подружнице удружења за Републику Српску и БиХ.

Савко Пећић рођен је 1949. године у Појезни. Основну и средњу школу завршио је у Дервенти, док је диплому инжењера техничких наука стекао на Високој техничкој школи у Загребу.

Учествовао је у оснивању Књижевног клуба „Вихор“, а као гимназијалац 1967. године своје прве стихове објавио је у Дервентском листу. До сада објавио четири самосталне збирке пјесама, књигу прозе и поезије „Живот и сјећања“, пјесме за дјецу „Весела парада“, затим књиге „Дервентске каскаде“ и „Животок“, а поводом 50 година стваралаштва књигу „Моје причице и записи“. Аутор је и хронолошке монографије о манастиру у Доњој Бишњи „Живи извор духовне воде“.

Пећићева дјела заступљена су и у бројним збиркама прозе и поезије, антологијама, зборницима, монографијама и часописима, а његови новинарски текстови објављивани су у дневним листовима широм БиХ, те часописима. Као дугогодишњи дописник Радија Републике Српске креирао је и објавио низ репортажа и других облика радијског извјештавања, а истакао се и у области фотографије.

Као дугогодишњи предсједник Српског књижевног клуба „Вихор“ основао је Међународне илинданске књижевне сусрете „Прљача“ на ријеци Укрини и члан је више удружења писаца, те добитник бројних признања, између осталих општинске захвалнице која се додјељује заслужним грађанима Дервенте.

Related posts

Свједочанство о бесмртности Јесењиновог дјела и лика

admin

ИЗЛОЖБА РАДОВА ГОРАНА БИЈЕЛИЋА ВЕЧЕРАС

admin

„Женски разговори“ побрали овације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još