ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Свети Сава и данас свјетионик просвјетитељства

Школе су данас, своју славу, Светог Саву обиљежиле у а скромније него ранијих година и то онако како диктирају епидемиолошке мјере, али поред тога ђацима је истакнут значај просвјетитељства чији је Свети Сава био родоначелник.

Наставници и професори у дервентским основним и средњим школама, обиљежили су Савиндан уз свештеника, свијећу, кољиво и славски колач, а дио наставе био је посвећен првом српском архиепископу и просвјетитељу као свјетионику вјере, али и писмености у српском народу.

У част првог српског просветитеља у Стручној и техничкој школи уприличен је традиционални славски обред, а неколико ученика је подсјетило на значај светосавља у просвјети.

Директорица школе Бранка Јовић у бесједи поводом Савиндана, истакла је да због величине Савиних дјела, свега оног што је постигао и за шта се залагао, сваки Србин носи нешто његово у себи.

– Управо због тога се треба славити дан посвећен Светом Сави и на тај начин величати његов лик и дјело – рекла је Јовићева.

Славски обреди одржани су и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, те основним школама „19. април“, „Ђорђо Панзаловић“ и „Тодор Докић“.

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

 

Related posts

За школу ће се припремати
више од стотину дјеце

Derventski List

Ученици дио школских
саобраћајних патрола

Derventski List

Муслимани прослављају први дан Курбан Бајрама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još