Друштво

За школу ће се припремати
више од стотину дјеце

Тромјесечни програм припреме у години пред полазак у школу идућег прољећа требало би да похађа више од стотину будућих првачића и то у вртићу „Трол“ и Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, а реализацији програма надају се и у основним школама, „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи и „Тодор Докић“ у Календеровцима.

Ријеч је о програму који Министарство просвјете и културе Републике Српске организује уз подршку локалних управа, а чији је циљ социјализација и припреми предшколаца за школске обавезе. Ова врста припреме намијењена је за малишане који не похађају вртић.

Највећи број малишана пријављен је за припремни програм у вртићу „Трол“.

– Програм ће похађати око 80 дјеце који ће бити распоређени у три групе. Уједно, имамо три редовне групе дјеце предшколског узраста, тако да ће за први разред из наше установе бити спремно укупно око 170 дјеце – казала је директорица „Трола“ Гордана Симић додавши да ће програм почети 1. марта.

– Првог дана биће одржан родитељски састанак на који родитељи треба да понесу налаз столице дјетета који мора бити уредан да би дијете похађало програм, као и осталу документацију у случају да раније није предата – прецизирала је Симићева додавши да ће, као и ранијих година, дјеци из припремног програма бити доступне „Школица спорта“ и плесна радионица.

У Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима за овај вид припреме за школу пријавило се 13 дјеце.

– Чекамо одговор министарства, да ли ћемо реализовати програм за тај број дјеце, али вјерујемо да ће бити потврдан – казала је директорица школе Маја Петровић, док су из осињске школе казали да је пријављено мање дјеце од очекиваног броја.

– Пријављено је седморо дјеце, што је у односу на прошлу годину за десет мање. Надамо се да ће нам реализација ипак бити одобрена узимајући у обзир друге критеријуме које испуњавамо – рекао је директор Жељко Стјепановић.

Већ другу годину заредом у Центру „Будућност“ имају довољан број пријављене дјеце за реализацију програма.

– Имамо четворо пријављених са којима ће радити дефектолог одређеног усмјерења према потребама и врсти сметње у развоју – казали су из ове установе.

Програм

Програм је бесплатан, а дјеца ће од марта до маја, сваким радним радом по три чака боравити у групама са вршњацима под надзором васпитача.

Related posts

Вишегодишње искуство и истраживање уткани у стручну литературу

admin

Пензионерима исплаћено још по 100 КМ

admin

БОЉЕ ОСВЈЕТЉЕЊЕ НА 18 ЛОКАЦИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još