ИЗДВОЈЕНОНовости

СВЕТОСАВСКИ БАЛ ОСВЈЕТЛАО ЛИЦЕ ХУМАНОСТИ

Други Светосавски бал одржава се вечерас у хотелу „Бисер“, а ове године идеја светосавља и хуманости окупила је 160 Дервенћана.

Чланице Кола српских сестара „Царица Милица“ традицију одржавања бала обновиле су лани, послије 80 година.
-Ово је други хуманитарни Светосавски бал у овом вијеку и хвала свима који су дошли и који подржавају ту идеју доброчинства, светосавља и православља. Ми смо, захваљујући одзиву наших суграђана, вечерас прикупили 10.000 марака, која ће бити утрошена на куповину грађевинског материјала за завршетак породичне куће породице Гибаница. Наиме, то су родитељи првих тројки у Дервенти и дјеца расту у условима који би свакако требало да се побољшају. Препознали смо њихову потребу и одлучили да им на неки начин помогнемо. Оно што желимо да постане традиција и константа јесте подршка младим људима у које се сви уздамо и на којима остаје будућност нашег града. У складу с тим, као и протекле године, наградићемо једног од наших најбољих студената у Дервенти са 1.000 КМ. То је студент 6. године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци са просјеком оцјена 9.06 Милан Паштар. Од ове године изабрани студент ће заједно са нама бити дио ове вечери – рекла је предсједница КСС „Царица Милица“ Ђурђа Додиг Пијетловић.
Поред тога, она је додала да је коло добило значаје донације.
-На нашу радост, наш буџет није само буџет који смо сакупили од донација за улазнице, већ је повећан значајном донацијом у износу од 3.000 КМ, коју смо добили од начелник општине Милорада Симића, као и значајном донацијом у износу од 500 марака, коју смо добили од предсједника Скупштине општине Маријана Кљајића. То значи да ћемо овог пута на располагању имати 13.500 КМ – казала је Додиг Пијетловић.
Свештеник Радојица Ћетковић истакао је да су чланице Кола српских сестара, као и прошле године, показале озбиљност у организацији једног оваквог догађаја.
– Када је у питању куповина звона за Саборни храм Успења Пресвете Богородице, оне су биле те које су прве покренуле акцију и прва средства за куповину једног од звона прикупиле управо на прошлогодишњем Светосавском балу. Посебна нам је част што је у програму наступио човјек који представља величину и врхунац српске књижевности Матија Бећковић и који је дао посебан печат овој манифестацији – рекао је Ћетковић.
Присутни су имали прилику да уживају у богатом културном програму, измедју остслог наступу чланова КУДМ „Босиљак“, тамбурашког оркестра, ецитаторске групе СКУД „Дервента“, прве фруле Србије Неде Николић, а врхунац вечери била је бесједа књижевника и академика Матије Бећковића.

Светосавски бал Коло српских сестара организовало је у Дервенти све до 1941. године, када је традиција прекинута, а организовање овог добротворног и културног догађаја обновљено је протекле године са циљем да поново постане традиционалан.

Related posts

ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ РЕВИЗОРА ОПШТИНИ ДЕРВЕНТА

admin

Гласајте за кандидате за најбоље спортисте

admin

ПОТПИСАН КОАЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ, УЗ СИМИЋА 11 ПАРТИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još