ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавље свјетлост која
и у 21. вијеку освјетљава стазе знања, љубави и мира

Вриједности које је утемељио и српским покољењима оставио први српски архиепископ и просвјетитељ Свети Саве слављене су вечерас на Светосавској академији у Центру за културу.
Домаћин овогодишње академије била је Стручна и техничка школа, а дио програма били су и њени и ученици Средњошколског центра „Михајло Пупин“, основних школа, те Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Буудућност“.
Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да је пут просвјетитељства који је утабао Свети Сава једини исправан и данас.
-Традиција је да све школе у Дервенти, заједно са Центром „Будућност“, академијом прославе школску славу Светог Саву, а ове године је Стручној и техничкој школи припала част да буде домаћин. У 21. вијеку главно оружје којим човјек може да се брани и да га осваја, да њиме влада и њиме се служи, јесте знање. Животно дјело Светог Саве је вишевјековна цивилизацијска вриједност и не само да је поставио правне и духовне стубове државности и савременог школства, него је и у друштвено хуманитарним областима био визионар, покретач и оснивач – казала је Јовићева.
Ђакон Драган Милојевић, обративши се присутнима бесједом, поручио је да светосавским вриједностима и данас ваља тежити.
-То треба да чинимо, јер светосавље јеванђељем свједочи православље, то јесте, ако живимо према Христовим ријечима, ако будемо пратили Христову философију и заповјести сигурно ћемо кроз живот успјети да се изборимо са свим изазовима и искушењима које нас сналазе и у 21. вијеку – истакао је Милојевић
Светосавској академији присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, директор Републичког педагошког завода РС Слађана Танасић, народни посланици Игор Жунић и Перо Ђурић, свештенство, просвјетни радници и ученици, те бројни суграђани.

Послије светосавске академије у Центру за културу одржан је и заједнички славски обред уз традиционално дружење просвјетних радника.
Присутне је поздравио градоначелник Милорад Симић честитавши славу свим ученицима и просвјетним радницима.
– Поносан сам што сам и сам дио просвјете и сматрам да је ово дружење лијепа традиција која треба да се настави – казао је Симић, а овом дружењу присуствовали су и гости Светосавске академије.

Related posts

Презентован програм подршке пољопривреди

admin

Потписани уговори са новим стипендистима

admin

У јулу два топлотна таласа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još