ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавље свјетлост која
и у 21. вијеку освјетљава стазе знања, љубави и мира

Вриједности које је утемељио и српским покољењима оставио први српски архиепископ и просвјетитељ Свети Саве слављене су вечерас на Светосавској академији у Центру за културу.
Домаћин овогодишње академије била је Стручна и техничка школа, а дио програма били су и њени и ученици Средњошколског центра „Михајло Пупин“, основних школа, те Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Буудућност“.
Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да је пут просвјетитељства који је утабао Свети Сава једини исправан и данас.
-Традиција је да све школе у Дервенти, заједно са Центром „Будућност“, академијом прославе школску славу Светог Саву, а ове године је Стручној и техничкој школи припала част да буде домаћин. У 21. вијеку главно оружје којим човјек може да се брани и да га осваја, да њиме влада и њиме се служи, јесте знање. Животно дјело Светог Саве је вишевјековна цивилизацијска вриједност и не само да је поставио правне и духовне стубове државности и савременог школства, него је и у друштвено хуманитарним областима био визионар, покретач и оснивач – казала је Јовићева.
Ђакон Драган Милојевић, обративши се присутнима бесједом, поручио је да светосавским вриједностима и данас ваља тежити.
-То треба да чинимо, јер светосавље јеванђељем свједочи православље, то јесте, ако живимо према Христовим ријечима, ако будемо пратили Христову философију и заповјести сигурно ћемо кроз живот успјети да се изборимо са свим изазовима и искушењима које нас сналазе и у 21. вијеку – истакао је Милојевић
Светосавској академији присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, директор Републичког педагошког завода РС Слађана Танасић, народни посланици Игор Жунић и Перо Ђурић, свештенство, просвјетни радници и ученици, те бројни суграђани.

Послије светосавске академије у Центру за културу одржан је и заједнички славски обред уз традиционално дружење просвјетних радника.
Присутне је поздравио градоначелник Милорад Симић честитавши славу свим ученицима и просвјетним радницима.
– Поносан сам што сам и сам дио просвјете и сматрам да је ово дружење лијепа традиција која треба да се настави – казао је Симић, а овом дружењу присуствовали су и гости Светосавске академије.

Related posts

Чардак дервентска Голгота

Derventski List

ПОСТХУМНА ОДЛИКОВАЊА ЗНАК ПОШТОВАЊА ПРЕМА СТРАДАЛИМ

admin

Конзуларни дани
од 13. новембра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još