Новости

Срећан 8. март,
Међународни дан жена

Међународни дан жена, 8. март, у свијету се обиљежава као дио борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена.

Први пут дан жена обиљежен је 28. фебруара 1909. године у САД декларацијом коју је донијела Социјалистичка партија Америке. Идеја за обиљежавањем Међународног дана жена појавила се почетком 20. вијека у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших услова рада. Жене запослене у индустрији одјеће и текстила јавно су протестовале први пут 8. марта 1857. године у Њујорку због лоших услова рада и ниских плата. Демонстрације је растјерала полиција, а жене су два мјесеца касније основале синдикат. Осмомартовски протести постали су наредних година традиција, а најмасовнији су били 1908. године када је 15.000 жена марширало улицама Њујорка тражећи краће радно вријеме, боље плате и право гласа. На првој Међународној женској конференцији 1910. године у Копенхагену у организацији Социјалистичке интернационале, установљен је Међународни дан жена, на приједлог Кларе Цеткин, као чланице Њемачке социјалистичке партије. Наредне године Међународни дан жена обиљежен је у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској.

Уједињене нације су 1975. године, која је била проглашена Међународном годином жене, званично почеле да обиљежавају овај празник под називом Међународни дан жена. Двије године касније Генерална скупштина УН је резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Related posts

У ОШ „19. април“ настава у другој смјени, у ОШ „Никола Тесла“ онлајн

admin

Стара црква прославила
крсну славу Благовијести

Derventski List

ИЗАБРАНА НАЈЉЕПШЕ УШАРАНА ЈАЈА И НАЈБОЉИ ЦРТЕЖИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još