ИЗДВОЈЕНОНовости

УКИНУТО ОГРАНИЧЕЊЕ КРЕТАЊА ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се лицима старијим од 65 година укида ограничење кретања у Републици Српској.

Влада РС је јуче донијела и упутство и наредбе о измјени школског календара у школској 2019/2020 години, које дефинише крај школске године.

– Настава на даљину у основним школама трајаће до 12. јуна, а за девете разреде до 29. маја – рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

У средњим школама настава у другом полугодишту ће за ученике четвртих разреда гимназије и вјерских школа трајати до 20. маја, а за ученике осталих разред до 17. јуна.

За ученике трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних и техничких школама настава завршава 20. маја, док за остаје разреде ових школа она траје до 17. јуна.

За ученике четвртог разреда умјетничких школа настава завршава 27. маја, а за ученике осталих разреда до 10. јуна.

Влада је забранила одржавање матурских вечери за ученике основних и средњих школа.

Тривићева је појаснила да је ова одлука донесена због појаве болести изазване вирусом корона и због опасности за здравље ученика.

Кад је ријеч о студентима, Влада је дефинисала акте, према којима су високошколске установе дужне да организују пет испитних рокова од јуна до октобра.  У индексима студената, који су уписали љетни семестар, биће евидентирана „одслушана настава“, онлајн путем, а за полагање испита на располагању ће имати осам термина. Право на полагање испита имају и апсолвенти.

– Ако наставник није у могућности, испит ће полагати писаним путем. Приликом одбране завршних радова, потребно је обезбиједити присуство већине чланова. Ако су онемогућени, могу онлајн – рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић.

Влада је донијела и одлуку о упису студената у академској 2020/2021. години. На прву годину првог циклуса на јавним високошколским установама биће уписано 4.016 студената, а на други циклус студија, њих 1137. Пријемни испити биће одржани 1. и 2. јула.

Када је ријеч о студентима који се школују у иностранству, Влада Српске једина је Влада у региону која је на себе преузела финансирање њиховог тестирања на вирус корона. Министарство је до сада путем веб упитника запримило више од 2.000 захтјева за тестирање. Исто право имају и средњошколци који се школују у иностранству. Уколико им је потребно тестирање на вирус корона, требало би да своје податке пошаљу ресорном министарству путем апликације која је постављена на страници министарства.

Related posts

Санација враћа безбједност
мосту у Доњем Детлаку

Derventski List

ОБЈАВЉЕН КАЛЕНДАР УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

ОВИХ ДАНА УКРИНА „ЦВЈЕТА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još