Друштво

Уређено јеврејско гробље, свједок
вијековног живота Јевреја у Дервенти

Јеврејско гробље на Рабићу са око 60 споменика, које је уређено уз подршку Градске управе, важан је свједок  вијековног постојања јеврејске заједнице у Дервенти.

Иницијатива за одржавање гробља потекла је од генералног секретара Јеврејске заједнице у Добоју Дариа Атијаса и јединог дервентског Јевреја Мојке Песаха која је наишла на разумијевање руководства града и градоначелника Милорада Симића. Атијас и Песах обишли су данас гробље и присјетили се преминулих.

– Захвални смо градоначелнику и Градској управи за сензибилитет према јеврејској заједници и подршку за одржавање гробља коју имамо већ осам година. Према подацима са споменицика, препознајемо да су ту сахрањени и припадници Сефарда, Јевреја из Шпаније, те Ашкенази, који су насељавали ове просторе у доба Аустроугарске – рекао је Атијас додавши да је Јеврејска заједница несумњиво дала значајан допринос развоју Дервенте.

– О томе свједочи и синагога изграђена 1910. године, на коју нас данас подсјећа чесма код Темпла уз коју планирамо да погинемо спомен – плочу са именима страдалих Јевреја у холокаусту – додао је Атијас, док је Песах подсјетио да је у Дервенти раније живјело око 50 јеврејских породица.

Да су Јевреји увелико допринијели развоју Дервенте истакли су и из Градске управе.

 – Градска управа на челу са градоначелником Милорадом Симићем настоји да подржи све вјерске заједнице у Дервенти и на тај начин од заборава сачува и јеврејско гробље које се налази у нашем граду. Иако данас Дервенти живи само један Јевреј, то није разлог да не његујемо њихову богату традицију и допринос који су дали Дервенти, а у овом случају да чувамо од заборава и успомену на њихове жртве – казали су из Градске управе.

Related posts

„МАЛА ОЛИМПИЈАДА“ У ДЕРВЕНТИ 21. ФЕБРУАРА

admin

Најтраженији Црна Гора и Неум

admin

Пет садница липе украсило град

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još