Друштво

У Горњем Детлаку стасава
плантажа боровнице

Љубав према селу мотивисала ме да покренем посао који ће ми давати повод да се чешће враћам у своју Дервенту, а заједно са колегама прошле године у Горњем Детлаку подигли смо засад боровнице.

Ријечи су то тридесетдеветогодишњег Дервенћанина Игора Шајиновића који већ десет година живи и ради у Бањалуци, а идеју за узгојем боровнице он и његове колеге заједно су реализовали.

– Било је неколико култура у игри, од бијелог лука, јагоде и до неких вишегодишњих насада. За боровницу смо чули од познаника који су тада већ имали огроман засад, који је врло добро функционисао, и послије разговора са њима пала је одлука да и ми засадимо боровницу. Наравно,  прије тога је било неопходно регистровати фирму, купити земљиште и обавити све агротехничке мјере да би у прољеће 2022. године подигли плантажу боровнице са око 8.500 садница. Вјерујем да је то тада био највећи насад боровнице у Републици Српској – испричао је Шајиновић.

Иако се ради о воћу чији је узгој прилично захтјеван, Шајиновић каже да га то није поколебало.

– Развојем технологије пронађени су методи како да се одређени елементи прилагоде потребама ове биљке. Ту примарно мислим на земљиште, јер боровница захтјева кисело земљиште и воду која би за њу требала да буде квалитетнија од оне коју људи користе за пиће. То су све изазови које је потребно превазићи  уколико желите да се бавите узгојем боровнице. Све у свему, овај вид узгоја захтијева много улагања и много посла, али вјерујем да ће све исплатити – наводи Шајиновић који први озбољнији и род очекује догодине, а потражња за овом врстом воћа је изузетна велика.

– Боровница је тражена, а нарочито на нашем подручју и то је био и један од мотива да се упустим у овај посао. За сада, највећи изазов представља недостатак радне снаге. Свјесни смо да је све мање радника због чега се и том фактору морамо прилагођавати тако да сегмет по сегмент производње аутоматизујемо – додао је Шајиновић којем у пословима на плантажи помажу и чланови његове породице.

– Послије завршетка студија на Високој школи унутрашњих послова, запослио сам се у реалном сектору и у њему радим до данас. Не могу да схватим младе људе којима је животни циљ доћи до државног посла, нарочито када се у приватној сфери може далеко више постићи. Сматрам да живот на селу има много предности, нарочито ако сте родитељ и желите да ваше дијете има здраво и квалитетно дјетинство – каже Шајиновић.

Планови

Игор Шајиновић каже да је при подизању засада имао подршку Градске управе, првенствено у куповини садница, а планове кроји у правцу аутоматизације производње.

– Размишљам и о набавци хладњаче, а можда и покретања неке врсте прераде гдје би се боровница као сировина искористила за производњу готових производа – каже Шајиновић.  

Related posts

УПИС УЧЕНИКА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ

admin

ДЕРВЕНЋАНИ ДРУГИ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

admin

КВАЛИТЕТНЕ САДНИЦЕ ДАЈУ СОЧНО ПОВРЋЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još