ИЗДВОЈЕНОНовости

У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ УЛОЖЕНО ОКО ДВА МИЛИОНА КМ

Пројекат енергетске ефикасности, којим је објекат Стручне и техничке школе, уз подршку Владе Републике Српске, „утопљен“ и прилагођен несметаном одвијању наставе завршен је два мјесеца прије рока, а да је брига о образовању у фокусу и Општинске управе доказује и око два милиона марака уложених у побољшање услова у двије средње школе.

Истакнуто је то данас приликом посјете министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренке Голић која је са представницима локалне управе на челу са начелником Милорадом Симићем обишла објекат Стручне и техничке школе на којем је завршена реализација пројекта енергетске ефикасности подршком Владе РС.

– Влада је у овај пројекат уложила више од 440.000 марака, а ради се о објекту од 1.880 метара квадратних који је енергетски уређен, односно замијењена је столарија и кровна конструкција. Радови су завршени непуна два мјесеца прије рока, што показује да у овој општини послују друштвено одговорне компаније – истакла је Голићева додавши да је за успјех овог пројекта био кључан добар однос локалних власти, образовних установа и Владе РС.

Голићева је истакла да је евидентан развој Дервенте, што поткрепљују подаци о 820 привредних субјеката који послују на подручју општине, од чега је 31 страна компанија и око 7.000 радника.

– Сви ови подаци су показатељи развоја, који је започео доласком Милорада Симића на чело ове општине. У Дервенти постоји потребна координација која доприноси томе да се школују кадрови који су потребни привреди. Свршени средњошколци имају шансу за запослење, а они који желе да се усавршавају имају стипендије привредних субјеката – оцијенила је Голићева.

Начелник општине Милорад Симић казао је да је пројекат енергетске ефикасности у Стручној и техничкој школи показатељ чињенице да Дервента континуирано улаже у образовање и будућност својих ученика.

–  Средњошколски центар и Стручна и техничка школа су образовне институције које општина Дервента стално држи у фокусу, а до сада је у побољшање услова у овим школама уложено више од два милиона марака. Позитивно је и да смо са надлежним министарством усагласили уписну политику, а уз помоћ и разумијевање власника и директора пословних субјеката који послују у Дервенти, правили смо уписну политику како бисмо данас овдје имали способне раднике које чека посао чим заврше овај ниво образовања, а чекају их стипендије код привредника ако се одлуче за даље усавршавање – рекао је Симић.

Стручна и техничка школа има широку лепезу атрактивних занимања која су потребна тржишту рада, а у оквиру којих се образује 470 ученика који од сада имају много боље услове за наставу.

– Завршетак овог пројекта је велика ствар за школу и наше ученике, али и за читаву општину. Овај пројекат је резултат добре сарадње школе, локалне заједнице и надлежних министарстава који су препознали да улагање у образовање и улагање у младе снаге даје резултате. Хладне учионице или евентуално прокишњавање можемо сматрати прошлошћу – рекла је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић додавши да ће управа школе наставити и у будућности са модернизацијом наставног процеса како би ученици били што спремнији за тржиште рада.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић истакао је да је и у овој школи финализован успјешан пројекат, те оцијенио да је у домену инвестиционих радова најважнија била реконструкција библиотеке и фискултурне сале.

– У овој школског години нисмо се бавили само инвестицијама у вези саме зграде, него смо се бавили и побољшањем наставних процеса, те смо у сарадњи са фирмама „ТЕХИМП“, „МБ Моторс“, „Тим Електроник“ и „Феромастер“ успјели да завршимо пројекат ресурног центра гдје смо оспособили двије ЦНЦ машине за практичну наставу, уз помоћ начелника набавили смо 17 лаптопа, те 20 рачунара и седам процесора – рекао је Дринић.

Обиласку школе присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Related posts

Заслужни Дервенћани
награђени „Дервентским срцем“

Derventski List

Шеталиште безбједније уз потапајуће стубиће

admin

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još