ИЗДВОЈЕНОНовости

ФИЛМ О ПРОБОЈУ КОРИДОРА – ЗАПИС О НАЈСЛАВНИЈОЈ БИЦИ ВРС

Мотив за снимање филма о пробоју Коридора кроз Посавину јесте да ода почаст погинулим борцима и отргне од заборава једна од најславнијих битака и побједа коју је извојевала Војска Републике Српске, рекла је данас на одржаној конференцији за новинаре поводом почетка снимања филма, ауторка Слађана Зарић.

Истакла је да је филм базиран на свједочењима људи који су били учесници борбе из различитих јединица на различитим линијама фронта.

Зарићева је истакла да ће филм пратити дневну хронологију на свим линијама фронта и да ће први пут бити и визуелизација борбе и присјећање на све што се дешавало на фронту.

– Пред екипом је обиман и захтјеван посао, а посебан проблем је недостатак дневних извјешатаја по јединицама који више не постоје – навела је Зарићева и додала да ће због тога, кључну улогу имати свједочења учесника битке са којима су у току интервјуи у Бањалуци.

Навела је да ће радња филма обухватити период од тренутка када трупе Хрватске војске прелазе Саву.

– Од тада почињемо да причамо шта се догодило јер се заборавља, поготово у Србији, да је у то време погинуо велики број војника из Србије, односно из војне поште из Врања. Тада су убијена 32 младића. Имамо и причу о логорима, страдању српског становништва у Дервенти, Оџаку, Сијековцу и другим местима, те недостатку кисеоника за бебе у бањалучкој болници – рекла је Зарићева.

Зарићева је истакла да ју је током неколико дана снимања свједочења учесника битке највише фасцинирао тадашњи морал војника.

– Сведочења војника који су се борили и видели колики је отпор пружан и колике губитке је имао непријатељ говоре колико су бесмислене приче о политичкој подели. Да је била политичка подела не би било више од 1.000 мртвих – додала је Зарићева.

Филм о пробоју Коридора биће сличан њеним ранијим остварењима инспирисаним ратним догађајима као што су „Ратне приче са Кошара“ или „Ратне приче са Паштрика“.

– Као и у тим случајевима, биће то документарно-играна, односно наративна форма. Још не знам како ће се звати филм, али размишљала сам да то буде ратне приче са Коридора. О томе ћу још да размислим – рекла је Зарићева.

Филм се снима у копродукцији Радио-телевизије Србије, Војно-филмског центра „Застава филм“, односно Министарства одбране Србије и Радио-телевизије Републике Српске.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица казао је да ће филм сачувати од заборава херојски подвиг српских бораца и да је пробој Коридора значио „кисеоник“ за западни дио Републике Српске.

– Битка није била само кисеоник за 12 беба, већ је то био „кисеоник“ за цијели западни дио Републике Српске – навео је Којић.

Милан Трбојевић, директор Програма Радио телевизије Републике Српске рекао је да је задовољан чињеницом да телевизија учествује у једном овако важном пројекту.

– Може се рећи да је овај филм наставак филма, који је снимила наша колегица Сњежана Брезо „Дах живота“ – навео је Трбојевић.

Стручни консултанти аутора филма су генерал Војске Републике Српске Бошко Келечевић и пуковник Рајко Чкоњевић, а за логистичку подршку заслужан је Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Војна операција која је окончана пробојем коридора трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине. Пробојем је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника.

У акцији „Коридор 1992“ погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, а рањено је 1.918 бораца.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Пандемија однијела много живота, строже мјере неопходне

admin

Слиједи израда техничке документације за шест пројеката

admin

Ђаци се враћају у школске клупе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još