ДруштвоРС-РЕГИЈА

Фонд ПИО: Највише корисника старосне пензије

Проценат остварених права на старосну пензију ове године је највећи у историји Фонда ПИО и пензијског система Републике Српске, саопштено је из овог фонда.

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Српске је у девет мјесеци ове године донио 11.834 рјешења о остваривању права на пензију од којих се 67,62 одсто односи на кориснике права на старосну пензију.

– Овај проценат одражава континуирани раст заступљености корисника права на старосну пензију у односу на кориснике права на породичну и инвалидску пензију, чији проценат се истовремено у континуитету смањује – саопштено је из Фонда.

Посматрано по регијама Републике Српске, односно филијалама, тај проценат је од 64,40 одсто у филијали Требиње до 70,86 одсто у филијали Приједор.

Из Фонда су оцијенили да на позитиван тренд заступљености процента корисника права на старосну пензију највише утиче опредијељеност осигураника да захтјев за остваривање права подносе са навршених 65 година.

– Иако у току ове године закон о ПИО омогућава остваривање права на старосну пензију осигураницима и са навршених 58 година и осам мјесеци и 40 година пензијског стажа за мушкарце, а за жене 56 година и осам мјесеци и 35 година стажа осигурања, веома мали број њих то право жели да користи – рекли су из Фонда.

У саопштењу је истакнуто да више од 90 одсто осигураника захтјев за остваривање права на пензију подноси тек са навршених 65 година водећи се тиме да је и обим права односно висина пензије у директној зависности од дужине пензијског стажа и висине плата на који је плаћен допринос за ПИО.

Из Фонда ПИО навели су да просјечна пензија за 40 и више година стажа осигурања тренутно износи 610,09 КМ, што чини 60 одсто просјечне плате исплаћене у Републици Српској.

Посматрано по правима приликом обрачуна, тренутну структуру корисника права чине старосне пензије са 59,72 одсто, породичне 26,92 одсто, инвалидске 13,29 одсто и остала права 0,08 одсто.

Related posts

Мало интересовање закочило отварање вртића у Церанима

admin

Овчари са Мањаче радo се враћају плодној равници

admin

У ТОКУ ПРИЈАВЕ ЗА МАТЕМАТИЧКУ РАДИОНИЦУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još