ИЗДВОЈЕНОНовости

ХЕРОЈСКА БОРБА КРУНИСАНА СЛОБОДОМ

Учесници антифашистичке борбе истински су хероји који су свом народу и потомцима донијели слободу, а одавањем поште свим страдалим у Народноослободилачком рату данас је обиљежен Дан ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.

У знак сјећања на све који су живот изгубили 1945. године у борбама за ослобођење Дервенте, положени су вијенци на споменике на Партизанском гробљу и код Основне школе „Никола Тесла“.

Вијенце на спомен обиљежје положили су, између осталих,  представници СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“, начелник општине Милорад Симић, Општинске борачке организације, Полицијске станице, делегације политичких партија и грађани.

Симић је казао да је 19. април свечарски дан за Дервенту.

– Већ дуги низ година настојимо његовати традицију Народноослободилачког рата, као што његујемо традицију протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата. Посебне честитке упућујем људима који су учествовали у ослобађању Дервенте, који су живи, па могу казивати своја сјећања на то вријеме. Све што је вриједно пажње, треба чувати и његовати, због чега смо обновили и значајне споменике и наставићемо тим путем и даље – рекао је Симић.

Предсједник Општинске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић подсјетио је да је на данашњи дан 1945. године Дервента ослобођена.

– Не смијемо заборавити да су тада пале многе жртве, које су нас задужиле да их ми данас барем поменемо. Историја се не може заборавити, нити се може прекрајати, а Дервента је по ко зна који пут показала да је антифашистички град, захваљујући подршци локалне управе – рекао је Прерадовић додајући да је дервентско Партизанско гробље најуређеније, обновљени су споменици у Појезни, Лугу и Календеровцима, а предстоји уређење споменика у Босанском Дубочцу.

Обиљежавање Дана ослобођења Дервенте настављено је пријемом у Центру за културу, гдје је постављена и изложба фотографија и предмета из времена НОР-а.

Related posts

Дому здравља потребна додатна финансијска подршка

admin

Ускоро реновирање школских тоалета

admin

ЖИВОТ НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još