Друштво

Шанса за запослење и темељ за усавршавање

Едуковани радници економске, правне и трговинске струке стална су потреба тржишта рада, а управо је то, уз перманентно интересовање ђака, разлог због којег ће у школској 2022/2023. години у Стручној и техничкој школи бити уписано по једно одјељење од по 24 ученика пословно – правних и царинских техничара.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да су се у овогодишњем плану уписа нашла конкретна звања која ученике припремају за тржиште рада, али и наставак образовања.

– Наша школа ученицима омогућава стицање конкретних звања по завршетку средњошколског образовања, која су тражена на тржишту рада и која су добар основ за даље школовање и усавршавање. Осим примарног циља, односно стицања потребних знања из теоријске, али и практичне наставе, нашу школу одликују и садржајне ваннаставне активности које ученике профилишу за креативан и тимски рад – казала је Јовићева.

Стручна и техничка школа прву генерацију царинских техничара уписала је прошле јесени, и то у оквиру комбинованог одјељења, док је за идућу школску годину планиран упис одјељења од 24 ученика. Ради се о занимању које ђацима пружа стручно оспособљавање за припрему документације за извозно – увозно царињење за потребе компанија и шпедиција, као и за царински надзор над робом и путницима на међународним граничним прелазима. Осим тога свршени царински техничари стећи ће знање неопходно за евиденцију промета робе и путника, али и из основа економије, књиговодства, права, јавних финансија и предузетништва.

Реална шанса за запослење и добар темељ за даље усавршавање пресудни су при избору занимања, а ова струка ђацима управо то и нуди. Због тога не чуди велико инересовање младих Дервенћана за школовање у овој области.

– Царински техничар је веома интересантно и креативно занимање, али и доста одговорно. Све то, уз могућност запослења, привукло ме да упишем овај смјер. Такође, вјерујем да градиво које учимо може да буде добра платформа за даље школовање – истакла је ученица првог разреда ове струке Дајана Пијетловић издвојивши и занимљив приступ настави.

– Стручни предмети су посебно интересантни, јер имамо прилику да учествујемо у настави, да правимо презентацијен и пројекте и то кроз тимски рад – додала је.

Интересовање већ годинама не јењава ни за пословно – правним техничарима за које ће у једном одјељењу ове године мјеста бити за 24 ученика. Током четири године, ђаци ће стицати знање из пословне кореспондениције, предузетништва, менаџмента, књиговодства, финансија, банкарства, пословног права и страних језика.

–  Уписала сам ову струку, јер је веома занимљива, али и нуди шансу за запослење у органима јавне управе, као и приватним и јавним предузећима – рекла је ученица трећег разреда пословно – правних техничара Јована Тадић, док ученица Сузана Пријевић истиче да знање у овој области може да се усвоји на занимљиве начине, између осталог, на такмичењима.

Стручна и техничка школа у први разред у идућој школској години пралнира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће, као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net. Конкурс за упис ученика, такође, објавићемо благовремено.

Related posts

Дервентски ђаци
посјетили Доњу Градину

Derventski List

Служен помен за 18 погинулих
бораца из Трстенаца

Derventski List

ЉУБАВ ПРЕМА КОЊИМА ИЗРОДИЛА КОЊИЧКИ КЛУБ „СИВИ СОКО“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još