Друштво

Шанса за запослење и темељ за усавршавање

Едуковани радници економске, правне и трговинске струке стална су потреба тржишта рада, а управо је то, уз перманентно интересовање ђака, разлог због којег ће у школској 2022/2023. години у Стручној и техничкој школи бити уписано по једно одјељење од по 24 ученика пословно – правних и царинских техничара.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да су се у овогодишњем плану уписа нашла конкретна звања која ученике припремају за тржиште рада, али и наставак образовања.

– Наша школа ученицима омогућава стицање конкретних звања по завршетку средњошколског образовања, која су тражена на тржишту рада и која су добар основ за даље школовање и усавршавање. Осим примарног циља, односно стицања потребних знања из теоријске, али и практичне наставе, нашу школу одликују и садржајне ваннаставне активности које ученике профилишу за креативан и тимски рад – казала је Јовићева.

Стручна и техничка школа прву генерацију царинских техничара уписала је прошле јесени, и то у оквиру комбинованог одјељења, док је за идућу школску годину планиран упис одјељења од 24 ученика. Ради се о занимању које ђацима пружа стручно оспособљавање за припрему документације за извозно – увозно царињење за потребе компанија и шпедиција, као и за царински надзор над робом и путницима на међународним граничним прелазима. Осим тога свршени царински техничари стећи ће знање неопходно за евиденцију промета робе и путника, али и из основа економије, књиговодства, права, јавних финансија и предузетништва.

Реална шанса за запослење и добар темељ за даље усавршавање пресудни су при избору занимања, а ова струка ђацима управо то и нуди. Због тога не чуди велико инересовање младих Дервенћана за школовање у овој области.

– Царински техничар је веома интересантно и креативно занимање, али и доста одговорно. Све то, уз могућност запослења, привукло ме да упишем овај смјер. Такође, вјерујем да градиво које учимо може да буде добра платформа за даље школовање – истакла је ученица првог разреда ове струке Дајана Пијетловић издвојивши и занимљив приступ настави.

– Стручни предмети су посебно интересантни, јер имамо прилику да учествујемо у настави, да правимо презентацијен и пројекте и то кроз тимски рад – додала је.

Интересовање већ годинама не јењава ни за пословно – правним техничарима за које ће у једном одјељењу ове године мјеста бити за 24 ученика. Током четири године, ђаци ће стицати знање из пословне кореспондениције, предузетништва, менаџмента, књиговодства, финансија, банкарства, пословног права и страних језика.

–  Уписала сам ову струку, јер је веома занимљива, али и нуди шансу за запослење у органима јавне управе, као и приватним и јавним предузећима – рекла је ученица трећег разреда пословно – правних техничара Јована Тадић, док ученица Сузана Пријевић истиче да знање у овој области може да се усвоји на занимљиве начине, између осталог, на такмичењима.

Стручна и техничка школа у први разред у идућој школској години пралнира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће, као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net. Конкурс за упис ученика, такође, објавићемо благовремено.

Related posts

Трг обасјан празничним
бојама и расположењем

Derventski List

Католици прослављају Божић

admin

Врбица и ове године без дјечије граје

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još