Друштво

Широк спектар знања и савремене технологије адути

Широко знање из разних области, а које је најбољи темељ за даље школовање, уз употребу савремених технологија у наставном процесу, одлика је гимназије рачунарско – информатичког смјера, која је и ове године једно од занимања које Средњошколски центар „Михајло Пупин“ нуди будућим средњошколцима.

У школску 2022/2023. годину у овом средњошколском центру биће уписано пет одјељења, од чега су два одјељења гимназије, и то по једно одјељење општег и рачунарско-информатичког усмјерења, а које је први пут дервентским средњошколцима понуђено 2019. године.

– У гимназијама ученици стичу широко образовање у свим областима. Једнак акценат се ставља како на природне, тако и на друштвене науке, пружајући могућности ученицима да препознају и анализирају своје способности интересовања и могућност запослења. Ученик треба да посједује интересовања према општој култури, да истражује и анализира, као и да развија критичко мишљење. Гимназија је најбоља база за даље студирање – истакла је директорица ове школе Гордана Асентић.

Ученици у оквиру гимназије рачунарско – информатичког смјера сусрећу се са програмирањем, оперативним системима, рачунарским мрежама, базама података и мултимедијалним системима, што им омогућава оспособљавање за обављање веома тражених послова, без обзира на то да ли ће наставити образовање.

– Рачунарско – информатичка гимназија предвиђена је за ученике који показују склоност према рачунарству и информатици, програмирању, програмским језицима, базама података и егзактним наукама попут математике и физике. Овај смјер осигурава високу техничку обученост ученика у оквиру наведених подручја. У овој гимназији ученици стичу врхунска знања тако да могу да упишу факултет који желе – додала је Асентићева.

Управо су то разлози због којих се за тај гимназијски смјер прије три године опредијелила Уна Теофиловић, која истиче да би поново бирала исто.

– Овај смјер гимназије треба да изаберу ученици који желе да се баве савременим послом – истакла је она.

Гимназија у Дервенти има традицију дугу 110 година и изњедрила је многа позната у области науке, али и културе и умјетности, те не чуди што је управо ова школа и дање једна од најпожељнијих међу дервентским, али и ђацима из других локалних заједница.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

Јапански језик

С обзиром на то да у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ настоје да иду у корак с потребама ђака и савременим трендовима, у школској 2022/2023. години гимназијалцима ће бити омогућено да уче јапански језик кроз факултативну наставу или путем радионица. Изучавање овог језика биће понуђено и ђацима осталих струка, уколико они изразе интересовање за то.

 

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ НА ДРЕВНИМ СТАЗАМА ВЈЕРЕ

admin

Будуће средњошколце очекују већ позната занимања

admin

Могуће дуже радно вријеме угоститељских објеката током празника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još