Широм свијета обиљежава се
Међународни дан жена

Широм свијета данас се обиљежава 8. март, Међународни дан жена, као дио борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена.

Дан жена установљен је на Другој међународној конференцији жена социјалиста, 8. марта 1910. године у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета.

Први пут је обиљежен 1911. године у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Данској, када је више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтјевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање.

Демонстрације радница одржавале су се у скоро свим већим европским градовима сваке године до 1915. и ширења Првог свјетског рата. Главни захтјев био је да европске земље коначно уведу универзално право гласа. Идеја празника је позив свима да дају свој допринос укидању дискриминације жена у теорији и пракси, али и апел властима да политика која се води буде у складу са потребама жена.

Честитке поводом Међународног дана жена упутили су највиши званичници Републике Српске, те градоначелник Дервенте Милорад Симић и руководство Скупштине града на челу са предсједником Бојаном Радановићем.

Related posts

Екипа ОШ „19. април“
побједник квиза из географије

Derventski List

Радионица за младе агрономе
и технологе у петак у Петрову

Derventski List

Дервенћани у „златној средини“

Derventski List

Десет златних и
бронзаних медаља

Derventski List

Четврто мјесто и
нови лични рекорд

Derventski List

Аудиција за „Ритам
Европе“ 25. априла

Derventski List

Филмске вечери
поново у библиотеци

Derventski List

Поједина насеља и
сутра без струје

Derventski List

Борку Топићу
друга награда

Derventski List

Вакцинација заштитник у
борби против заразних болести

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još