Друштво

„Шума“ Гордане Симић у збирци добрих пракси

У „Збирци добрих пракси“, односно „Каритасовом“ Приручнику предшколског образовања дјеце, нашла се и „Шума“ аутора Гордане Симић, директорице вртића „Трол“.

Управо је „Шума“ проглашена за једну од добрих пракси у раду са предшколском дјецом, а која је настала у оквиру пројекта „Предшколско образовање за сву дјецу у БиХ“, објавила је Градска управа Дервента.

Због малог броја обухвата дјеце у предшколским установама, недовољно развијене свијести друштва о потреби предшколског образовања и недостатка предшколских установа, али и због административних и финансијских ограничења која посебно погађају угрожене породице, „Каритас“ је покренуо  пројекат „Предшколско образовање за сву дјецу у БиХ“.

Циљ пројекта је да дјеца из рањивих породица развију позитиван став према учењу и да се припреме за полазак у основну школу кроз предшколско образовање.

Симићева је изразила задовољство што се пракса „Шума“  нашла у приручнику, казавши да се ради о корисном начину учења кроз игру.

– Циљ праксе „Шума“ јесте развијање когнитивних способности дјеце неопходних за разумијевање природе, свијета у којем живе. Осим тога циљ је и развој социјалних и емоционалних способности, индивидуалне одговорности за рад и живот у заједници, те развијање свијести о значају и очувању природног окружења. Најбољи показатељ у раном учењу се свакако огледа у рефлексивном дјеловању дјеце кроз даље васпитање и образовање. Надоградња знања, постигнута током учења кроз конкретне ситуације при сусрету са окружењем, дала је позитивне резултате. Стекла су се нова сазнања и  вјештине  које су дјеца са одушевљењем преносила  млађим другарима, али и породици – истакла је Симићева.

Related posts

Рок за уплату друге рате пореза на непокретности истиче 30. септембра

admin

Петница пружила
драгоцјено искуство

Derventski List

Хуманитарац обрадовао ватрогасце празничном трпезом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još