ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„ЋИРО“ ПОСЉЕДЊИ ПУТ ЗАПИШТАО ПРИЈЕ ПОЛА ВИЈЕКА

Прије пуних 50 година, односно 31. маја 1969. године, Дервенћани су испратили „ћиру“ до Брода, на посљедњу вожњу из свог града.

Годину раније, у марту, испраћен је посљедњи путнички воз у Добој и Теслић из Дервенте, док је теретни саобраћај кроз град текао до почетка августа 1969. године.

Старији становници се са сјетом сјећају дана када је воз био главно превозно средство на посао и с посла, за посјете породици и пријатељима, „веза са свијетом“. О значају жељезнице за Дервенту, али и обрнуто, говори и чињеница да је наш град крајем 19. вијека био један од главних жељезничких чворишта, а сједиште тадашњих босанскохерцеговачких жељезница било је управо у Дервенти.

Данас су трагови жељезничког саобраћаја на подручју општине углавном зарасли у коров, а о времену када је воз „тутњао“ кроз град, још само говоре сјећања старијих Дервенћана.

Иако се никад није возио „ћиром“ успомену на дервентску пругу и другу жељезничку инфрасртуктуру данас чува Благоје Ђекић из Жеравца, који је, као и његов отац, радио у жељезницама у Славонском Броду. Љубав према жељезници пренио му је отац,  који је радио као ложач, а он сам одржавао је локомотиве, али оне савремених.

Одувијек је волио, како каже, да шета трасом пруге, а прије три године почео је да сакупља дијелове и фотографије које су свједок постојања жељезница на овом подручју.

– Када је срушена пруга имао сам три године, али се сјећам трагова кад смо ишли на купање на Укрину. Стубови су стајали до прије 15 година, сјећам се станица које су највише страдале у рату 1992. године, ту су и мостови који и данас томе свједоче. Почео сам да фотографишем, а сваког четвртка одлазим на пијацу и прегледам има ли шта из тог периода – рекао је Ђекић.

– Волио бих да један очуваних предмета из времена када је Дервента била жељезнички град, буде изложено у Музеју у Дервенти – додао је Ђекић који у својој збирци има два оригинална дрвена прага и парче шине, као и шест копчи за вагоне, десетине клинова који држе шине, као и бројне друге предмете који подсјећају на „ћирина“ славна времена у Дервенти.

Благоје Ђекић са прикупљеним предметима из времена "тутњања" воза кроз Дервенту

Сједиште дирекције

Дирекција босанскохерцеговачких жељезница, под називом „Дирекција царских и краљевских босанских жељезница“, основана је у Дервенти 10. септембра 1878. године. Директор је био аустроугарски мајор – инжињер Јохан Томашек, а Дирекција је у из Дервенте у Сарајево пресељена 1886. године.

Related posts

Сутра уређење путног
правца ка Календеровцима

Derventski List

Регресирани дизел одобрен
за 143 произвођача

Derventski List

САВЛАДАЈТЕ ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ И ТКАЊЕ НА РАДИОНИЦАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još