Друштво

ЉУБАВ ПРЕМА КОЊИМА ИЗРОДИЛА КОЊИЧКИ КЛУБ „СИВИ СОКО“

Љубав према коњима подстакла је Срету Симића да на свом имању у Омерагићима створи дом за неколико такмичарских грла, те да оснује Коњички клуб „Сиви соко“ који би 20. априла требало да буде домаћин прве међународне смотре коња.

Симић, који је међу сурађанима познат као велики љубитељ животиња, у свом домаћинству тимари четири коња, а жеља да породични посао озваничи подстакла га је да оснује коњички клуб.

– Моји родитељи су имали коње и та љубав је у породици увијек постојала. Тренутно имам четири коња, и то такмичарска, за лаку и тешку категорију, које тимаримо на породичном посједу. Планирамо и проширење посла за шта сам, засад, купио парцеле на Плехану од око 270 дунума гдје планирам да узгајам аутохтоне сорте коња, то јесте хрватске хладнокрвне и хрватске посавце, као и босанске брдске коње – рекао је Симић.

Управо ће Симићева грла, али и коњи из свих дијелова БиХ, те Србије и Хрватске бити изложени на смотри која ће по први пут бити организована 20. априла.

– Ову смотру организујемо други дан православног Васкрса, односно на Васкршњи понедјељак, што бисмо жељели да постане традиција. Та смотра ће да укључује изложбу коња, пијацу коња, јахање, галопску трку, мале поније које ће дјеца моћи да јашу као и традиционалну вучу балвана. Учесници долазе из Бијељине, Орашја и других дијелова Босне, као и прваци Србије и Хрватске али и учесници других рангова. Улаз ће бити бесплатан, а госте ће забављати „Мара и дервентске лоле“ и „Пеђа и Кићо“- објаснио је Симић који се за подршку у организовању смотре захвалио Општинској управи на челу са начелником општине Милорадом Симићем.

Циљ смотре је, наводи, мотивација како би и се и други људи бавили овом племенитом граном сточарства, јер су Симићева грла била учесници многих такмичења у БиХ, Хрватској и Србији, што им је дало додатни елан да наставе да брину о коњима.

Помоћ

Да је сваки посао лакши ако се људи ослањају једни на друге потврђује и породица Симић, којима у бризи о коњима помажу и комшије, пријатељи, кумови. Ипак, бригу о грлима у значајној мјери преузео је Сретин син Стефан.

– Мој син доста времена посвећује бризи о коњима и припремама за такмичења на која идемо, а подржавају нас и помажу кумови и комшије. Желио сам да на неки начин покажем, не само својој, него и другој дјеци да је ова врста сточарства јако лијеп посао, тако да се надам да ћемо у будућности моћи да представимо и школу јахања, да људи уживају у вожњи кочијама и сличним активностима – додао је Симић.

Related posts

Божићни пост почиње сутра

admin

Покренуте активности за
оснивање Завичајног музеја

Derventski List

Позивају суграђане да донирају књиге за школску библиотеку

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još