Друштво

БАЗЕНИ И УКРИНА СПАС ОД ВРУЋИНА

Спас од врућина током љетњих мјесеци Дервенћани, осим базена „Олим“, траже и на оближњим купалиштима, али и мањим, изолованим плажама.

Иако је овогодишња сезона купања окаснила због кишног и хладног времена током маја, посљедњих дана могао се видјети понеки купач на Укрини, а љубитељи базена још увијек чекају њихово овосезонско отворење. Температуре ваздуха коначно су љетње и врућине током дана засигурно ће ускоро напунити неке од најпознатијих плажа уз Укрину,  „Патковачу“, „Брионе“, „Рапћански мост“, „Прљачу“ и „Жути мост“, „Стевића млин“ и „Укрински рај“.

Суграђани који су отворили сезону купања на Укрини температуром и чистоћом воде су, како кажу, задовољни, али не и изгледом плажа. Истичу да су неке од њих зарасле у траву и шибље.

– Сваког љета се изнова питам зашто нико не уређује плаже и излетишта, јер се увијек понавља иста ствар: ако желиш да уживаш на плажи, прво је сам или с друштвом мораш уредити. То је заиста сулудо – каже Дервенћанин Боро Б. додајући да је има и несавјесних купача који остављају смеће и отпад, али да исто тако већина купалишта нема ни канте за смеће.

Одржавање и уређење излетишта „Патковача“ у надлежности је Туристичке организације, док остале плаже нису у њиховој надлежности. Вршилац дужности директора ове установе Младен Пећић рекао је да су припреме за сезону купања почеле од 1. маја, када је почело редовно кошење и уређење овог мјеста.

– С обзиром да је излетиште недавно било поплављено, вода је однијела неколико клупа, тако да нам је приоритет био да их поправимо и да што прије поново буду у функцији. Поред тога, у наредном периоду, клупе и столове који су дотрајали планирамо замијенити новим, док ћемо неке само поправити – казао је Пећић.

Поред тога, он је нагласио да на „Патковачи“ постоје канте, односно, вреће за одлагање смећа, као и да „Комуналац“ током сезоне редовно одвози отпад.

– Апелујемо на купаче и излетнике који овдје роштиљају да више пажње посвете очувању природе и животне средине, те да отпад одложе на мјесто које је за то и предвиђено. Поред врећа за смеће, постоји и контејнер, који је, такође, на располагању за одлагање отпада. Иако је стање боље него претходних година и даље апелујемо на све посјетиоце да иза себе оставе чисто и уредно мјесто – поручио је Пећић.

Базени „Олимп“ у понедјељак би требало да отворе врата за посјетиоце, а на  располагању ће им бити четири базена и то олимпијски, дјечији, рекреативни и хидромасажни. Освјежење од љетњих врућина у овом комплексу моћи ће да искористе од 11 до 20 часова. Из „Олимпа“ поручују да ће цијена улазнице ускоро бити одређена.

Квалитет воде

Када се ради о квалитети воде у базенима и на ријеци, посебним правилником је прописано испитивање микробиолошких и физичко-хемијских параметара воде током сезоне купања и то три пута мјесечно за сваки базен посебно, а анализу обавља Институт за заштиту здравља РС.

Дрвене кућице

Младен Пећић је додао да постоји могућност употребе дрвених кућица на „Патковачи“, које излетници могу изнајмити.

Related posts

Све мање купаца половне робе

admin

Брашно стигло
у 329 домаћинстава

Derventski List

ВАТРОГАСЦИ У ПОСЈЕТИ „ТРОЛОВЦИМА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još