ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Богојављење ујединило
вјернике у молитви

Богојављење, празник крштења Исуса Христа и објављивање Богочовјека, обиљежен је литургијама у свима храмовима у Дервенти, а највећи број вјерника окупио се у молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, потом у богојављенској литији и освештању богојављенске воде.

Богојављење је један од  највећих хришћанских празника, који представља објављивање Богочовјека и увођење Христа у месијанску мисију. Тог дана се, према Библији, послије крштења Исуса Христа у ријеци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети дух у виду голуба спустио на Исусово раме и зачуо се глас Бога Оца с неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог духа.

Вјерници се, на Богојављење, поздрављају ријечима „Бог се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Намјесник  дервентски  протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић поручио је да Богојављење окупља вјерни народ у молитиви и освештање богојављенске воде.

– Према благослову нашег владике повукли смо се у храмове, јер смо били почели заборављати шта је суштина овог празника. На Богојављење освештавамо водицу коју вјерници односе својим домовима, чувају је и пију у случају болести – рекао је Ћетковић.

Богојављенску литију око Саборног храма и овог Богојављења предводио је Станоје Симић из Доње Лупљанице и то 20. пут.

Вјеровања

За Богојављење се вежу бројна вјеровања, између осталог, да је богојављенска вода љековита и да је заштита од нечистих сила. Хришћанство учи да се та вода никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога. Према народном вјеровању, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Тада треба пожељети жељу која ће се испунити. На Богојављење се, према вјеровању, предсказује вријеме током година. Ако на тај дан буде јак мраз или пада снијег година ће бити родна, а ако буде ведро, година ће бити сушна.

Related posts

Матурском забавом окончали прву етапу образовања

admin

За највиша признања града пристигла три приједлога

admin

Успомене из ђачког доба године не бришу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još