ИЗДВОЈЕНОНовости

БРЖЕ ДО МЈЕСЕЧНОГ БОРАЧКОГ ДОДАТКА

Уредба о измјенама и допунама Уредбе о борачком додатку, према којој ће борци који испуне услове за признавање права на мјесечни борачки додатак у 2019. години, право на ову накнаду остваривати од првог наредног мјесеца од подношења захтјева, ступила је на снагу 5. фебруара, те је на овај начин, како борци истичу, исправљена неправда приликом исплате ове накнаде.

У Одсјеку за борачко – инвалидску заштиту Општинске управе Дервента казали су да се ради о веома значајним измјенама, јер борци више неће морати да чекају сљедећу годину, након што наврше 60 година, како би остварили своје право.

– Право на мјесечни борачки додатак и даље може остварити борац од прве до пете категорије, када наврши 60 година, уколико није корисник права на инвалидску пензију, код којег је узрок инвалидности повреда задобијена за вријеме вршења војне дужности у околностима оружаних сукоба, а инвалидитет по том основу је утврђен више од 50 одсто у односу на укупан инвалидитет. Рјешење о праву на мјесечни борачки додатак доноси првостепени орган, односно Одсјек за борачко – инвалидску заштиту и то на захтјев странке – рекао је шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић.

Борцима који не остварују новчана примања по неком другом основу, не рачунајући примања, која се остварују по прописима из области борачко – инвалидске заштите, заштите цивилних жртава рата и социјалне заштите, односно не могу да остваре право на пензију и ове године имаће право на мјесечно новчано примање у износу од 187,84 КМ. Ријеч је о борцима са навршених 65 година којима стаж осигурања, заједно са посебним стажом у двоструком трајању, износи 15 или више година.

Влада Републике Српске измјене Уредбе о борачком додатку и Одлуку о пласману средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година усвојила на сједници крајем јануара, с циљем унапређење положаја бораца.

– У ситуацији кад је највећи број бораца у изузетно незавидном материјалном положају, свако побољшање је добро дошло. Мјесечно новчано примање исплаћивано је и прошле године, а за ову годину донесена је нова одлука. И исплата мјесечног борачког додатка на овај начин је новост, а то, као и низ других ствари којима би материјални положај категорије становништва, која је најзаслужнија за стварање Републике Српске, упућује на закључак да би требало мијењати Закон о правим бораца – кажу у Општинској борачкој организацији и додају да их је непријатно изненадила информација да ће основица за обрачун накнада за ову категорију становништва остати на прошлогодишњем нивоу.

Образац

Станиша Микеревић истиче да се захтјев за овај додатак подноси општинском органу управе надлежном за борачко – инвалидску заштиту.

– Образац захтјева за признавање права на мјесечни борачки додатак може се преузети у Одсјеку за борачко – инвалидску заштиту – додао је он.

Related posts

Тротоар спаја нови кружни ток са Улицом 1. маја

admin

Настава у РС почиње 1. септембра, часови 45 минута

admin

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još