EкономијаИЗДВОЈЕНО

Бројне фирме из Дервенте на списковима дужника

Након што је 1. јануара 2014. године ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о поступку индиректног опорезивања, први од успоставе Управе за индиректно опорезивање БиХ, стекли су се законски услови за јавно објављивање имена дужника, који имају неизмирене обавезе по основу ПДВ-а, акцизе и царине. Јавно су објављена имена свих чији дуг прелази 25.000 марака.

Поред јавне објаве дужника, у Закону о измјенама и допунама Закона о поступку индиректног опорезивања, кога је на приједлог УИО и УО УИО усвојила Парламентарна скупштина БиХ, накнадни терет принуде је смањен са десет на пет одсто, а затезна камата са 0,06 на 0,04 одсто сваког дана закашњења.

Према подацима објављеним 31. августа на списку дужника за ПДВ и акцизу је 1.968 обвезника ове врасте обавезе. Међу њима је десет привредних субјеката чије сједиште је у Дервенти, од којих су осам привредна друштва, а два самостална привредника. Највећи дужник међу њима дугује 502.274 КМ, а најмањи 26.287 КМ, док је, по основу акцизе и ПДВ, укупни дуг дужника из Дервенте 1.013.033 КМ.

Истовремено на листи од 87 дужника по основу царине само је једно име субјекта чије сједиште је у Дервенти, али је неизмирени дуг чак 25.660.597 КМ.

Сви обвезници који не желе да се нађу на јавно објављеној листи дужника и тиме угрозе своју пословну репутацију, требају да изврше уплату дуговања по основу индиректних пореза.

И Пореска управа Републике Српске редовно објављује спискове дужника, а најсвјежији је списак ажуриран 31. јула ове године. И на њему је импозантан број дужника, међу којима наравно има и оних чије сједиште је у Дервенти.

На списку од 17 правних лица чији укупни дуг је 20.033.652 КМ, највећи дужник има евидентиран дуг од чак 16.161.376 КМ, још један дужник има милионски дуг, а дуг осталих се мјери стотинама и десетинама хиљада марака.

И на списку предузетника је 17 имена који су укупно дужни 746.886 КМ, а највећи дуг има предузетник са 80.542 КМ неплаћених обавеза.

Занимљиво је да су поједини „привредници“ доспјели и на списак Управе за индиректно опорезивање и на списак Пореске управе. Такође, на списку су и неки привредни субјекти и предузетници који су давно престали са обављањем дјелатности, тако да је наплата дуга од њих потпуно неизвјесна.

Related posts

ОБУСТАВЉА СЕ НАСТАВА У ШКОЛАМА У РС ДО 1. НОВЕМБРА

admin

Градски парламент засједа 20. априла

admin

„Фрукта трејд“ откупио вишемилионска потраживања у „Унису“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još