ИЗДВОЈЕНОНовости

Његовање антифашизма потребније него икад

Одавањем почасти страдалим и полагањем вијенаца на спомен – обиљежје код Основне школе „Никола Тесла“ данас је обиљежен Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату чиме је Дервента, како је истакнуто, стала у ред са бројним земљама и народима који славе овај дан.

Вијенце на спомен – обиљежје положили су градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић и делегација дервентског СУБНОР-а, а градоначелник је истакао је да Дервента данас скромно, али искрено, заједно са другим државама обиљежава побједу над фашизмом.

– Дервента је у Другом свјетском рату ослобођена 19. априла, нажалост, касно, а овај датум нас подсјећа да побједу над фашизмом треба обиљежавати како се таква догађања никад не би поновила. Ипак, вријеме и историја нас уче да су рецидиви фашизма остали, да 9. маја када су руске јединице поболе заставу у Њемачкој није завршена прича, чему су нам доказ и дешавања у Украјини. Оваквим обиљежавањима треба да преносимо младим нараштајима да се против тога још и данас треба борити – рекао је Симић.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић истакао је да је обиљежавање овог датума и сјећање на оне који су погинули за слободу обавеза данашњих генерација.

– Полагањем вијенаца и обиљежавањем Дана побједе доказали смо да у Дервенти гајимо антифашизам. Ми добро знамо које је зло човјечанства био фашизам и мислили смо да је 1945. године побијеђен, али чини се да су остале његове клице и нњ смијемо допустити њихово напредовање у будућности. Морамо преносити на наша покољења поруку да фашизам мора бити угашен, за бољу будућност свих нас – рекао је Прерадовић.

Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, 9. мај, означавају датум када је нацистичка Њемачка 1945. године потписала капитулацију у Другом свјетском рату. У Републици Српској овај датум је државни празник и нерадни дан.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ ПРВАЦИ СРПСКЕ У ШАХУ

admin

Васпитачи прва карика у ланцу образовања

admin

„Прљача“ стиховима гради мостове

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još