Друштво

Велике врућине кваре храну

Усљед високих температура које „харају“ нашим поднебљем све више пацијената се у Дом здравља јавља са симптомима малаксалости, дијареје, немоћи и повраћања, који указују на акутно тровање храном. Као главни кривци појављују се ресторани брзе хране који намирнице не складиште адекватно или их пак не контролишу правовремено.

Казао је то руководилац Службе за хитну медицинску помоћ Дома здравља у Дервенти др Давор Ђурић, истичући да су у овој здравственој установи протеклих дана имали више десетина случајева тровања храном, те да што су врућине интензивније то је све учесталији проблем.

– У принципу, пацијенти су најчешће помињали продавнице брзе хране, сендвиче и роштиљ. Морам да поменем и да је неколицина пацијента проблем са храном „зарадила“ у Бањалуци, Прњавору или Добоју јер инкубација траје око два часа, а први симптоми тровања храном се јављају око три часа послије конзумације – појаснио је др Ђурић савјетујући да је најбоље да се пацијенти који осјете тегобе јаве у Дом здравља ради адекватне терапије у коју је најчешће укључен пробиотик, те обавезна дијета.

у једном дервентском ресторану брзе хране тврде да се складиштењу намирница, као и њиховој набавци посвећује посебна пажња.

– Хигијена нам је један од главних приоритета. А како су дани све топлији, а ни обим посла није на баш завидном нивоу, у набавку намирница понекад се иде и два пута дневно. То смо свели на минимум, што због нас, јер на тај начин и ми уштедимо, али више због 5тога што бринемо о здрављу наших гостију – истакли су из ресторана.

Из Агенције за сигурност хране БиХ истичу да је чување намирница на неодговарајућим температурама један од главних разлога за појаву болести узрокованих тровањем храном. Охлађена кварљива месна јела, кухано месо, пилетина, као и салате од кромпира и тјестенине треба чувати у одвојеним фрижидерима у којима се налазе кесице с ледом или боце са замрзнутом водом.

Истичу још и да је важна хигијена приликом припреме, али и током конзумирања хране.

Related posts

Објављен јавни позив за подршку удружењима грађана

admin

РАКИЈЕ ЋЕ БИТИ И ЗА РАДОСТ И ЗА ЖАЛОСТ

admin

Богојављење уз молитве и освештање водице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još