Друштво

Врбицу ће украсити најмлађи

Српска православна црква и вјерници у суботу прослављају празник Лазареву суботу – Врбицу, а у храмовима широм Дервенте биће служене литургије, док ће у Саборном храму Успења Пресвете Богородице обиљежавање овог празника уљепшати малишани из вртића „Трол“.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић казао је да ће прослављање Врбице почети литургијом у девет часова.

– Дјеца ће, традиционално, носити вјенчиће од врбових гранчица и звончиће. Са својим васпитачима присуствоваће литургији, а потом ће извести припремљени програм – рекао је Ћетковић.

Лазарева субота успомена је на посљедње Христово чудо пред Недјељу страдања, смрт и Васкрсење. Према јеванђељском предању, Христос је стигао у Витанију четири дана послије смрти Лазареве, оживио га и дигао из гроба. Овај празник у хришћанству има значење побједе живота над смрћу, а православни вјерници истовремено прослављају и Врбицу која, према црквеном канону почиње службама бдења у навечерје Цвјетне недјеље, свечаног уласка Христовог у Свету земљу.

Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско“. На тај празник се у православне храмове уносе врбове гранчице које ту остају до недјељне литургије, на Цвијети, када се обавља благосиљање врбе. Врбове гранчице које се дијеле народу, симболизују палмине гранчице којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.

Related posts

У Дому здравља почело коришћење електронских картица

admin

Почела исплата друге транше помоћи младима

admin

Пакетићима обрадовали
више од 100 суграђана

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još