Друштво

Објављен Правилник о плану уписа средњошколаца у РС

Правилник о плану уписа ученика у средње школе за школску 2021/2022. годину, којим је предвиђен упис њих 10.953, објављен је на порталу Владе Републике Српске www.vladars.net на страници Министарства просвјете и културе.

Овим Правилником поменути број ученика биће распоређен у 466 одјељења, од чега 8.251 ученик у занимања четвртог степена сложености, а 2.702 ученика у занимања трећег степена, саопштено је из ресорног министарства.

У новој школској години планиран је упис ученика у нова занимања.

У струци грађевинарство и геодезија планирана су два нова занимања – фасадер и монтер суве градње – молер, у струци машинство и обрада метала планирана су занимања – оператер савременим технологијама и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике.

– У струци електротехника планирано је ново занимање – техничар мултимедија, у струци економија, право и трговина – царински техничар, а у струци пољопривреда и прерада хране занимања – агротехничар и агропроизвођач – наводе из Министарства.

Ученици и њихови родитељи на том плану бесплатно могу преузети андроид апликацију „Водич кроз занимања“, која је ажурирана и доступна на „Гугл плеј маркету“.

– Сви заинтересовани могу преузети и инсталирати апликацију на своје мобилне телефоне, а за исто је потребно да се у претраживачу на „Гугл плеј маркету“ унесе – Водич кроз занимања и претрага ће приказати жељену апликацију – појаснили су у ресорном министарству.

Апликација омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа за школску 2021/2022. годину у свакој средњој школи у Српској, као и описе свих занимања, укључујући статистичке податке Завода за запошљавање Републике.

– На тај начин помажемо будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање – наведено је у саопштењу.

Related posts

Сутра краћа искључења струје у Кулини

admin

Ученицима приближена
стоматолошка струка

Derventski List

Срећан Бајрам!

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još