Друштво

„ГОЛГОТА ЧАРДАКА“ ЗАПИС О ТРАГИЧНОЈ СУДБИНИ СТРАДАЛНИКА

Укоричена поема под називом „Голгота Чардака“ аутора Драгице Ђекић угледала је свјетло дана и још једном опоменула да је страдање дервентских Срба у посљедњем рату оставило неизбрисив траг на страницама историје, те је ово дјело настало као својеврсни дуг жртвама рата.

Рецензент Будимир Гаврић навео је да су исказане емоције и опис догађаја осликани изразито реалном нотом и једноставним епским стилом.

– Песникиња је у танчине насликала муке и јад заточених Срба са Чардака, изразито сликовито исказала емоције и описе догађаја као да се све то десило пре кратког времена, а тако да читалац стиче осјећај да је и сама проживјела све муке заточеништва. Опис је веран захваљујући бројним сведочењима заточеника које је песникиња лично познавала – рекао је Гаврић додавши да ће ова поема бити мелем на души и срцу свих преживјелих заточеника, као и породицама страдалих на Чардаку.

Драгица Ђекић рођена је 1952. године у Подновљу, а Учитељску школу завршила је у Дервенти, те потом дипломирала на Филозофском факултету у Бањалуци. Цијели свој радни вијек провела је у просвјети, а за свој књижевни рад, који је заступљен у многим лексиконима и објављиван широм региона, те у Русији, добијала је значајна признања. Године 2008. године добила је Великогоспојинску повељу, највише признање општине Дервента.

Related posts

Данас Велика Госпојина

Derventski List

Одбојкашице закорачиле
на стазу хуманости

Derventski List

ПРЕСЈЕК ГОДИНЕ ТОКОМ РАДИОНИЦЕ НА ОТВОРЕНОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još