ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента добила
савремени Ватрогасни дом

Нови Ватрогасни дом у Мотајичкој улици, вриједан 1.250.000 марака, свечано је данас отворен, а овај објекат као један од најсавременијих у Републици Српској увелико ће допринијети развоју ватрогаства у Дервенти.

Територијална ватротасно – спасилачка јединица у нови објекат уселила је послије 70 година, а уз опрему која је обновљена протеклих година и ефикаснију инфраструктуру, има услове за рад који ће засигурно омогућити још брже и квалитетније интервенције.

Пресијецању врпце и обиласку просторија новог дома, претходило је постројавање припадника ватрогасно – спасилачке јединице, презентација објекта који се простире на 1.200 квадратних метара са приступницама, те обраћање градоначелника Милорада Симића и старјешине јединице Славена Пијетловића.

Пијетловић је оцијенио да је отворење новог објект посебан дан и за ватрогасце – спасиоце, као и за све становнике и привреднике у Дервенти.

– Наш нови објекат се простире на 1.200 квадратних метара корисне површине који ће пружити ватрогасцима боље услове за реаговање у разним ситуацијама, а исто тако служиће и за обуку и припрему за све задатке које треба да извршавамо. Капацитети старог ватрогасног дома и техничке могућности нису могле да задовоље потребе даљег развоја ватрогаства у Дервенти које има традицију дугу 126 година – казао је Пијетловић додавши да дервентска ватрогасно – спасилачка јединица тренутно броји 17 припадника.

– Прошле године смо подмладили своје редове са четири приправника који су показали висок степен знања и заинтересованости за овај посао, а такође и поред великог улагања у ватрогасни дом, ватрогасна возила су зановљена, тако да можемо да одговоримо на све захтјеве, а иако доста опреме имамо, планирамо у будућности да набавимо једно возило са ауто – корпом и једно возило за шумске пожаре – додао је Пијетловић.

Нови објекат вриједан је 1.250.000 марака а у потпуности је изграђен средствима града што, како је истакао градоначелник Милорад Симић, служи на понос Дервенти.

– Нови ватрогасни дом је међу најљепшим у Републици Српској са свим елементима за рад ватрогасно – спасилачке јединице. Овај објекат је смјештен у индустријској зони, а саобраћајнице га чине приступачним и центру и свим осталим дијеловима града – казао је Симић додавши да ватрогасци – спасиоци за свој досадашњи рад заслужују ријечи хвале, нарочито током ове године с обзиром на број интервенција на гашењу пожара.

Свечаности отварања новог дома присуствовали су и секретар Ватрогасног савеза Слободан Јотић, те представници ватрогасних јединица из Модриче, Шамца, Прњавора, Станара, Брода, Бањалуке, Лакташа, Которског, Бијељине и Приједора, као и из Зенице и Сребреника, те припадници Полицијске станице Дервента, Оружаних снага БиХ, ЛОТ тима из Словеније, посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић, Денис Пијетловић и Перо Ђурић, малишани из вртића „Трол“ и ученици Основне школе „19. април“, те представници јавног и политичког живота Дервенте.

Показна вјежба

У оквиру свечаног отварања била је приређена и показна вјежба гашења пожара на камиону који је превозио бензин.

– Изашли смо са осам ватрогасаца и приступили гашењу пожара са три млаза, два хлађења, који спрјечавају ширење пожара, и једном пјеном која је угасила пожар у потпуности – објаснио је командир смјене Маринко Ковачевић који има седмогодишњи стаж ватрогасца.

Related posts

ОШ „Никола Тесла“: Настава од 1. септембра, утврђен распоред одјељења

admin

Свака успјешна хумана
акција за мене је награда

Derventski List

СИЗИФ НАСТАВЉА МИСИЈУ ОПИСМЕЊАВАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još