Uncategorized @bsНовости

Дервента предано слави
херојске подвиге предака

Дан устанка народа БиХ у Другом свјетском рату, 27. јул, обиљежен је данас у Календеровцима, уз подсјећање на антифашистичку борбу и почетак организованог пружања отпора против фашизма.

Градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације СУБНОР-а и представници СНСД-а положили су вијенце испред спомен – обиљежја погинулим борцима НОР-а и осталим жртвама, а уз служење помена одата је и пошта испред спомен – обиљежја погинулим у Календеровцима, Осојцима и Рапћанима, а уз градоначелника вијенац је положила и делегација СУБНОР-а.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић напоменуо је да су 27. јула 1941. године почели устанци народа у БиХ и Хрватској против фашизма, а зачетак отпора на подручју Дервенте био је у Појезни 4. јула.

-Услови су те 1941. године били немогући за организовање устанка у граду, јер је био под управом НДХ, већ се морало на подручју села то урадити, односно у Појезни и ширем подручју. Из Календероваца су кренуле прве групе бораца које су се придруживале осталим јединицама – рекао је Прерадовић додајући да је врло важно присјећати се људи који су самоорганизовано отишли у борбу против много јачег непријатеља.
Градоначелник Милорад Симић рекао је да се сјећа времена када је на обиљежавању 27. јула у Календеровцима било више хиљада људи, истакавши важност његовања поштовања према храбрим прецима.
– За вријеме мог мандата обновили смо све споменике који асоцирају на народноослободилачку борбу на подручју нашег града, од којих је један у Календеровцима. Овдје имамо два споменика, један погинулим борцима и споменик жртвама фашистичког терора, јер су недужни људи у фебруару 1945. године страдали у освети непријатеља – рекао је Симић који је положио и вијенац и испред спомен обиљежја погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату
Дану устанка у Календеровцима присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, представници Градске борачке организације, потомци учесника НОР-а, чланови СУБНОР-а, мјештани и други суграђани, а обиљежавање је употпунила рецитација Ненада Рибичића.

Related posts

Празник који симболизује све
оно чему треба да тежимо

Derventski List

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ГОДИНАМА ЧЕКАЈУ ПРАВДУ

admin

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ДАНАС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još