ИЗДВОЈЕНОНовости

Храбра борба против окупатора
не смије пасти у заборав

Подвиг партизанских јединица, да се упркос снажном обручу окупатора, организују и поведу акцију ослобађања Дервенте у Другом свјетском рату, заслужује поштовање и помињање.
Поручено је то данас у Лугу гдје је полагањем вијенаца испред споменика жртвама Народноослободилачког рата обиљежен 9. септембар, Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.
Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да се измедју 8. и 9. септембра 1943. године догодио први покушај ослобођења Дервенте од непријатеља.
-Акцију су повеле двије бригаде из Мишковаца и Смртића, које су се припремале скоро два мјесеца, а друге двије бригаде су се организовале из Календероваца и околних села. Припреме за напад и ослободјење града биле су у строгој тајности, јединице нису биле опремљене, бројчано слабије, није било наоружања – подсјетио је Прерадовић додавшу да је овај покушај спријечен.
-Окупатор је нашим бирцима супротставио јединце припремљене у Славонском Броду, њемачке, усташке и домобранске. Они су оклопним возом стигли у Дервенту и пружили јак отпор и наше јединице су биле приморане да се повуку – додао је Прерадовић.

Обиљежавању овог значајног датума са Дервенту присуствовсо је и градоначелник Милорад Симић којем је предсједник СУБНОР-а уручио књигу под називом „Народноослободилачки рат у Југославији“.

-Драго ми је да један стручан тим писао ово дјело, међу којима и мој пријатељ Никола Крагуљ. Ко буде желио да дође до истине о Другом свјетском рату, овдје ће то моћи почитати. Ми ту истину понављамо на свим мјестима гдје споменици свједоче о догађајима из тог периода. Ми смо те споменике обновили, обиљежавамо значајне датуме, шро је најважније, ни на чију штету – рекао је Симић напоменувши да важне тренутке из амтифашустичке борбе треба памтити и чувати од заборава, како се историја не би поновила.

Он је у част страдалих у НОР-у положио вијенац испред спомен обиљежја, а пошту је одао и погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата. Вијенац испред споменика борцима НОР-а положила је и делегација Градске организације СУБНОР-а, делегација политичких партија СНСД и СП.
Обиљежавању које је организовала Градска организација СУБНОР-а и мјесне заједнице Луг, Агићи, Мишковци и Рапћани, присуствовали су и народни посланик Игор Жунић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић, одборници у Скупштини града, потомци учесника НОР-а и бројни поштоваоци антифашистичке борбе.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИН СИНОЋ ПОГИНУО У САОБРАЋАЈКИ

admin

РЕКОРДАН БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У РС, 242 НОВА СЛУЧАЈА

admin

Подршка плановима јавних установа
и предузећа за 2023. годину

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još