ИЗДВОЈЕНОНовости

Питка вода ће потећи
до 500 домаћинстава

Градоначелник Милорад Симић потписао је данас уговор о првој фази изградње огранака осињског водовода са извођачем радова „Инстел доо“ из Бијељине, а ова етапа пројекта довешће питку воду до 506 домаћинстава јужног дијела Дервенте.

Вриједност ове фазе радова, која обухвата изградњу секундарних кракова у дужини од 81 километар, износи 1.341.000 марака, а градоначелник Милорад Симић нагласио је да средства за ову инвестицију обезбијеђена без кредита и задуживања.

– О осињском водоводу причамо доста дуго, али је та инвестиција толико значајна, да је ово најбржи темпо којим су радови могли бити изведени. Осим што има законских препрека, у смислу јавних набавки, уредби и жалбеног периода, тендер је расписан прошле године у септембру, а данас су се стекли услови да потпишемо уговор са извођачем. Вјерује да ће „Инстел“ и овај посао завршити у прописаном року од 180 дана – рекао је Симић додавши да ће када ова фаза буде завршена воду добити 506 домаћинстава.

– Истовремено, порекрећемо и процедуру набавке за другу фазу радова која ће обухватити око 300 прикључака, и она ће бити вриједна око 1.400.000 КМ. Надам се да ћемо већ у наредних мјесец потписати уговор и за овај дио радова – истакао је градоначелник подсјећајући да је финансијска конструкција за овај пројекат јасна.

– Средства су обезбијеђена без задуживања, из властитих средстава уз штедњу и брижност и упркос опструкцијама оних који су говорили да су ово изборне приче, што је далеко од стварности – рекао је Симић.

Интересовање за учешће у пројекту изградње осињског водовода до сада је исказало 950 домаћинстава, а пројектовањем водовода прикључци могу бити обезбијеђени за више од 1.000 домаћинстава.

Директор фирме „Инстел“ Владимир Гутић подсјетио је да је ова фирма градила и главни цјевовод у дужини од 17 километара.

– Тај пројекат чији је рок за извођење радова био пет мјесеци, а ми смо одрадили за три мјесеца. Овај нови пројекат у првој фази обухвата 81 километар цијеви капацитета „фи 110“, „фи 140“ и „фи 150“ у завиности од броја прикључака у засеоцима. Радове ћемо почети чим се за то стекну услови – рекао је Гутић.

Мјештани Горње и Доње Осиње, Горњих и Доњих Церана, Појезне, Црнче, Мале и дијела Велике Сочанице, све су ближе дану када ће из славина у својим домвима пустити питку градску воду из новог водовода. Због тога, ни не крију задовољство због потписивања уговора који их доводи корак ближе дугоочекиваном дану.

Завршетком прве фазе изградње секундарних водова осињског водовода, питка вода стићи ће до домаћинства Драге Наградића у Горњој Осињи.

– Задовољство је било бавити се овом лијепом причом, јер вода је живот. Доста акција сам водио, а припала ми је част да пропратим и ову акцију у свом крају. Надам се да ће извођач који је добио овај посао, као и надзор, квалитетно и поштено привести крају ову причу, с обзиром да смо и ми томе озбиљно приступили – рекао је Наградић.

Да је сваки корак којим осињски водовод прилази домаћинствима велики дан за мјештане нагласио је Слободан Недић из Доњих Церана.

– Данас је велики дан за нас. Поздравио бих мјештане Доњих Церана који су дио овог пројекта, јер долазак питке воде у око 180 домаћинстава, велика је ствар за наше село. Захвални смо извођачу радова, градоначелнику и свим мјештанима који су показали интересовање да буду дио овога – рекао је Недић, а сличног мишљења је и Милован Савић из Горњих Церана.

– Велико ми је задовољство што сам дочекао овај пројекат. Послије дужег времена сам се вратио из иностранства и могу да видим да захваљујући градским властима моје, али друга села у Дервенти добијају водовод. Хвала свима који овакве приче проводе у дјело – рекао је Савић.

Потписивању уговора осим представника села која су обухваћена пројектом, присуствовали су и представници Градске управе, „Комуналца“ и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Денис Пијетловић.

Инфраструктура

Градоначелник Милорад Симић подсјетио је да је изградња инфраструктуре у руралном дијелу Дервенте константан задатак локалне управе.

– Када се ради о осињском крају, уз водовод и петљу за прикључак на ауто – пут „9. јануар“, која ће сигурно бити изграђена у наредном периоду, путни правац према центру Осиње и добру покривеност асфлатним путевима, инфраструктура неће бити препрека људима да живе на овим просторима – рекао је градоначелник.

Related posts

РУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ УПОЗНАТИ СА ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДЕРВЕНТЕ

admin

ЗАБЛИСТАЛИ МАТУРАНТИ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

admin

Република Српска прославља 29. рођендан

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još